Haluan aina olla se ihminen

linen-45

 

Tuo ensimmäinen kuva näyttää siltä, kuin harkitsisin vakavaa etunojaa ja tiputtautumista mustaan veteen. Vähän samalta tuntui töihin paluu. Loma oli niin upea, ja repäisy siitä sittenkin niin tuskallinen. Täällä kirjoitin meidän saaripäivistä, jotka kuvaavat koko lomaa. Vietin myös pitkiä aikoja – yhteensä lähemmäs kaksi viikkoa – kotona yksin, kun Mr. oli töissä. Loman alussa, lopussa ja keskellä. Mun saaressa ja mun kotona, tekemättä mitään. Parasta.

Ahdistuin loman loppumisesta vasta sen viimeisinä tunteina. Aloin pelkäämään, että oikeasti putoan veteen. Kauhistuin, että arki on niin tiheänään pakkoja, etten näe eteeni. Sitä, että vapaus on poissa. Sitä, että muutun inhottavaksi ihmiseksi (taas).

Sellaiselta arki ja velvollisuudet tuntuvat silloin, kun niitä ajattelee yhtenä kasana, eikä aamujen, tuntien, iltojen ja päivien erillisinä hetkinä. Kun ajattelee yhtä putkea jouluun saakka, tietysti se tuntuu pyörremyrskyltä. Ensimmäinen viikko töissä ei ole sujunut tämän ajattelutavan osalta kovin hyvin. Olen ollut se inhottava ihminen (etenkin kotona).

Haluan kuitenkin alkaa nähdä puita metsältä – yksittäisiä hetkiä ja arjen vaiheita, enkä pelkkää yhtä sekasortoista kaa(m)oskautta, joka edessä on.

Lomalla olin kokonaan toinen. Ehdin ajatella ja haaveilla joka päivä. Jaksoin olla läsnä, halusin olla läheinen. Ajattelin paljon tulevaisuutta ja menneisyyttä, en yksin sitä, miten selviän tästä tänään. Ei ollut pakko selvitä yhtään mistään. Olin silti tässä hetkessä, koska ei ollut mitään muutakaan hetkeä, missä olisin ollut. Kuten deadlinea.

 

linen-47

linen-50

linen-46

 

Haluan olla se ihminen aina. Sitä varten tänä syksynä haluan muistaa:

Älä sivuuta tarvetta olla siellä, missä kulloinkin pitää olla. Väistä velvollisuudentunnetta silloin, kun se on turhaa. Sivuuta se, työnnä kertakaikkiaan pois. Tiedät jo paremmin.

Niinä hetkinä: tee tai ole tekemättä. On ollut ihanaa, kun lomalla koti on koko ajan ollut siisti, kun aivoissa on ollut sille aikaa. Aika usein kuitenkaan mielessä ei ole tilaa ex tempore jääkaapin siivoamiselle. Se selviää kyllä.

Palaa hiljalleen sen mittavan tärkeän rutiinin äärelle, jota keväällä aloitit. Suhteuta työ ja vapaa-aika tosissaan. Nuku, liiku, äläkä anna kaiken energian lipsahtaa työlle. Kasvata siihen muuri. Pidä kiinni siitä, että jokaisena päivänä on hetki vapaata. Yritä venyttää se hetki mahdollisimman pitkäksi. Joskus se tarkoittaa esimerkiksi liikunnan skippaamista. Tee silloin niin. Älä tunne siitä huonoa omaatuntoa, pliis älä. Koska ei tuntenut kesäversiosikaan. Ja kuinka onnellinen olitkaan. Olit tosin onnellinen myös pyöräillessäsi joogatunnille, muista se.

Ole lähellä. Arjet kuluu ohi, sitä viettää niin paljon päivän aikaa ihmisten kanssa, jotka eivät ole rakkaimpia. Muista siis kääntyä toiseen päin joka päivä. Se tarkoittaa läsnäoloa, ei mitään tekemistä. Koska kaikki on siinä. Niinkuin saaressa heinäkuun päivinä, kun ei oltu edes näköyhteydessä, mutta meidän tontin rajojen sisäpuolella molemmat. Toinen ylhäällä ja toinen alhaalla, mutta joka sekunti yhdessä.

 

linen-48

14 comments so far.

14 responses to “Haluan aina olla se ihminen”

 1. Hanna says:

  Just oikeat sanat tähän päivään, kiitos <3

 2. Kati says:

  Mukavan rehellinen postaus, johon moni voi varmasti samaistua. 🙂 Helposti arkeen hukkuu ja vaan suorittaa elämää eteenpäin ilman pysähtymistä. Toivoisin, että arkipäiviin mahtuisi myös töiden jälkeen iloisia hetkiä, kiinnostavia kohtaamisia, omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja parisuhdeaikaa. Ettei vain aina päätyisi odottamaan viikonloppua ja olisi väsynyt työpäivien jälkeen.

  Olisi kiinnostavaa lukea myöhemmin syksyllä postaus, miten tavoitteesi ovat toteutuneet ja missä olisi vielä kehittettävää. 🙂

  • Eveliina says:

   Kiitos paljon, kiva kuulla! Just niin, miten pitäisikin aina muistaa nuo jutut arjessa <3 laitetaan muistiin 🙂

 3. Victoria says:

  Ihan samanlaisia mietteitä minullakin kun loma loppui! Että kunpa ei putoaisi taas johonkin mustaan aukkoon ja antaisi itsestään kaiken vain työlle, mikä ei kuitenkaan ole maailman tärkein asia. Kun työpäivä on ohi, alkaa oma aika, jolloin pitää tehdä niitä asioita mistä nauttii! Elämä on lyhyt ja tavallinen arki hyvää Kirjoittele ihmeessä tästä vielä lisää!

  • Eveliina says:

   Voi niinpä! Ihanaa tietää, että muutkin painii samojen ajatusten kanssa <3 Ja just niin, aikaa muullekin!

 4. Jossu says:

  Tarvitsin juuri tätä, kiitos>3

 5. Susa says:

  Kirjoitat niin kauniisti, rehellisesti, niin sydämestä, että se uppoaa myös omaan ❤️ Löydän usein teksteistäsi itseni, samanlaisen itsekriittisen perfektionistin, joka ei millään osaa antaa itselleen armoa. Aina pitää jaksaa, suorittaa, olla tehokas, treenata, siivota, rakentaa, remontoida.. loputon suo.. Voi kun joskus oppisikin olemaan itselleen lempeämpi.

  Ihanaa, että löydät aikaa kirjoittamiselle ja jaksat jakaa ajatuksiasi kaiken pyörityksen keskellä. Niistä saa paljon ajateltavaa.. voimaakin.

  Mökkijutut on myös ihan lemppareita. Rakennettiin oma mökki muutama vuosi sitten ja teidän projektiin on niin kovin helppo samaistua.

  • Eveliina says:

   Kiitos ihan hirveän paljon sanoistasi! <3 niin ihana kuulla, ettet arvaakaan. Ja huh, niinpä, miten se onkin oikeasti NIIN vaikeaa. Tietää ja puhuu miten asian pitäisi olla, ja sitten ei toimi niin ollenkaan, vuodesta toiseen. On oikeasti pysähdyttävä sen äärelle uudelleen ja uudelleen ja sitkeästi joka kerta käännyttävä siihen muutokseen. Kyllä me pystytään siihen, vähän kerrallaan eikö 🙂 Ja hei kiva kuulla, että mökkijutut kiinnostaa! <3 niitä olisi kiva dokumentoida itselle enemmänkin, mutta liian harvoin sitä teen!

 6. Helena says:

  Ihana, rehellinen postaus niistä asioista mitä itsekin pitäisi muistaa taas arjen alettua loman jälkeen. Osaat kyllä niin hyvin pukea asioita, ilmiöitä ja ajatuksia sanoiksi. Kesän postaukset ovat olleet tosi ihanaa luettavaa muutenkin, en vaan ole saanut aikaiseksi kommentoida niiihin erikseen.
  Ja wau, mitä kuvia tässä postauksessa tekstin lomassa! Pitää palata tähän kun arki alkaa ahdistaa ja tuntuu että liikaa lautasella.
  Rauhallista ja ihanan perusarjen täyteistä syksyä! Tasainen arki on välillä ihan parasta.

  • Eveliina says:

   Kiitos tosi kovasti! Tosi kiva kuulla, että olet viihtynyt täällä 🙂 olet niin oikeassa, että perusarki on todellakin ihan parasta <3 kiitos ja samaa sulle! 🙂

 7. M says:

  Hei!
  Hieno ja hyviä ajatuksia herättävä kirjoitus.
  Kiitos sinulle.
  Mukavia syksyisiä arkipäiviä edessä. Nautitaan niistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN