(Kantarelli)risotto

risotto-2

 

Lempiruokien sarja jatkuu <3 Meillä on selkeästi ollut tässä pari vuotta sitten jokin uusien ruokien testausvaihe. Oikeastaan ei uusien ruokien, mutta sellaisten, joita ei ole tullut mieleen kokeilla ennen itse. Risotto on yksi niistä, jotka jäi pysyvään repertuaariin. Meidän häissä primi piatti oli yrttinen sienirisotto – se onkin sen jälkeen sopinut ajatuksissa hyvin tähän syksyaikaan. Yksi toisensa jälkeen nämä testatut ruuat on muuten osoittautuneet älyttömän helpoiksi tehdä itse, vaikka jokin toisenlainen luulo olisi sitä ennen ollut.

Risottoon viime viikonloppuna laitettiin kantarellia ja pekonia, mutta pohja siinä on aina sama:

voita
oliiviöljyä

salottisipulia
valkosipulia

risottoriisiä
kasvis- tai kanalientä 
valkoviiniä
yrttejä
parmesaania / pecorinoa
sitruunaa tai limeä

 • Tee kasvis- tai kanaliemi: vettä vaan kiehumaan ja kuutiot perään. Noin neljään desiin riisiä menee suunnilleen 1,5 litraa lientä
 • Paista ensin runsaassa voissa ja oliiviöljyssä 3-4 silputtua salottisipulia ja pari hienonnettua tai raastettua valkosipulinkynttä. Älä ruskista
 • Lisää 3-4dl risottoriisiä, ja kaada mukaan noin kolmasosa viinipullosta. Alenna lämpöä – risotto tehdään loppuun mahdollisimman alhaisella lämmöllä ja pitkään haudutellen. Ei saa jäähtyä, muttei myöskään kuplia kovaa. Kaada yksi lasillinen viiniä itsellesi.
 • Sekoittele. Maistele viiniä (lasista). Kun viini risotossa on imeytynyt kokonaan, jatka kasvis- tai kanaliemellä. Lisää lientä aina mahdollisimman vähän kerrallaan, vaikka kauha kerrallaan. Jatka sekoittelua matalalla lämmöllä. Muista pitää myös liemikattila koko ajan pienellä lämmöllä. Liemen tulee olla kuumaa, miltei kiehuvaa, kun sitä lisää pannulle.
 • Aina kun edellinen kauhallinen nestettä on kadonnut, lisää seuraava. Jatka niin kauan, kunnes koostumus on sinusta sopiva ja riisi kypsää.
 • Itse tykkään aika kiinteästä ja kypsästä risotosta, mutta oikea kypsyys olisi aikalailla kai sellainen, että risotto jää aika löysäksi, ja purutuntumaa riisissä olisi. Jos liemi loppuu kesken, tee lisää. Älä maistele viiniä liikaa, että pysyt perässä
 • Tässä sekoitellessa voit ottaa uuden pannun ja paistaa siinä lisukkeet, jos sellaisia haluat: meillä oli siis kantarelleja ja pekonisilppua tällä kertaa. Usein tehdään jostakin muusta sienestä, kuten portobellosta ja kanasta esimerkiksi.
 • Kun riisi on valmista, lisää makuaineet (ne paistetut sienet ja pekoni esimerkiksi), reilusti raastettua parmesaania tai pecorinoa, silputtuja yrttejä makusi mukaan ja happoa sitruunasta. Viime aikoina jääkaapista on löytynyt usein limeä, sekin on sopinut hyvin. Yrttinä tällä kertaa meillä oli vain iso kourallinen pienenpieneksi silputtua tuoretta timjamia.
 • Syö risotto heti, ja kaveriksi sitä valkoviiniä <3

Mun blogitytöt saa tätä heti huomenna, kun tulevat meille pieniin tupareihin 🙂

 

risotto-3

risotto-4

risotto

8 comments so far.

8 responses to “(Kantarelli)risotto”

 1. sirpar says:

  Ah näyttää niin hyvältä! tätä pakko kokeilla!

 2. M says:

  Ihana kuuloinen resepti. Taidan kokeilla heti ens’ alkuun tuota viiniä.

  • Eveliina says:

   Joo siis varsinkin se on kyllä hirveän tärkeää. Oikeastaan vaikka sattuis unohtamaan kaiken muun.

 3. Hanna says:

  Jee, ruokavinkkejä! Mullakin menee kokeiluun, tosin ehkä eri lisukkeilla koska en oo suuri sienien ystävä ihanaa kun jaat näitä!

 4. Johanna says:

  Hyvän kuuloinen resepti ja kauniit lautaset Mitä sarjaa?

  • Eveliina says:

   Resepti on ihana, ja vielä ihanammat lautaset on Alessin vanhat pasta-/salaattilautaset. Aivan mielettömän hyvät!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN