Matto on löytynyt!

sera1_05122017-1024x683

 

Muistatte varmaan, kuinka olen himoinnut, etsinyt ja ennenkaikkea tarvinnut uutta mattoa jo vaikka kuinka pitkään. Meidän nykyinen musta taljamatto on kokenut semmoisen sulkasadon, että valkoisen lattian nurkkien mukaan luulisi meillä asustavan montakin mustaa koiraa (tai lehmää). En ole varsinaisesti mattoihmisiä siten, että matto joka paikassa pitäisi olla. Tykkään kauniista lattioista, ja yksi matto meidän vähissä huoneissa riittää. Sen on kuitenkin sitten oltava hyvä.

Olen kokenut maton valitsemisen kanssa tuskaa – en millään tiedä millainen olisi hyvä! Matolla on iso merkitys sisustukseen, se on aika iso investointi, ja sen pitää kestää vuosikausia. Olen halunnut pitkään pitkään Beni Ourain -tyyppistä valkoista villamattoa mustilla ruuduilla. Löysinkin sellaisia jo keväällä hyvään hintaan ulkomailta tilattuna, mutta kuitenkin aina tuli jotain tärkeämpää rahanmenoa. Olin tilaamassa sitä moneen kertaan, mutta olin sittenkin arka: käykö niin vaalea matto meidän valkoisille lattioille ja vaalealle sohvalle. Tilauskin vaikutti vähän hankalalta.

 

SERA-HELSINKI-WEAVING-HIGH-RES-9-1024x683

Sera_Kaarna_Knotted-707x1024-side

 

Muutama viikko sitten törmäsin Sera Helsinki -nimiseen yritykseen, jonka matoissa kaikki loksahti paikoilleen. Sera tarkoittaa amharaksi työtä. Sitä tämä kahden suomalaisen nuoren naisen pyörittämä yritys tarjoaa Etiopiassa matot valmistaville erityisen haavoittuvassa asemassa oleville käsityöläisille. Matot on suunniteltu Suomessa, ja niiden ilmeessä on suomalainen kaiku, mutta käsityöperinteet ovat Etiopiasta. Yritys työllistää ja kouluttaa pääasiassa yksinhuoltajaäitejä ja sokeita, joiden tilanne Etiopiassa muutoin olisi erityisen lohduton. Villa ostetaan suoraan maanviljelijöiltä, ja yritys maksaa työntekijöilleen vähintään kaksinkertaisesti perinteiseen palkkaan nähden.

Yritys on perustettu viime vuonna, mutta saanut näkyvyyttä jo aika laajalti. Kide -matto valittiin tänä vuonna toimittajien tusinaan, eli sisustustoimittajien Habitare -messujen yhteydessä valitsemien 12 kiinnostavimman suomalaisen uutuustuotteen joukkoon. Valinnoissa painotetaan hyvää muotoilua, joka vetoaa käyttäjän arvoihin ja kaikkiin aisteihin. Toinen yrityksen takana olevista naisista, Anna, kutsui minut kotiinsa kurkkaamaan mattoja viime viikolla, ja allekirjoitan kaiken. Rakastuin tarinan lisäksi ennenkaikkea maton laatuun ja tiiviiseen, mutta pehmeään pintaan.

Uskon kaikenmaailman johdatuksiin, ja minut ja Sera Helsingin matot yhdisti vielä vahvemmin hauska sattumus Annan kotona. Meillähän on aina ollut chihuahua tai pari kolme, ja vastaan ovella hyppeli mikään muukaan kuin ihana valkoinen chihu. Se oli nimetty sen afrikkalaisen kaupungin mukaan, missä Mr. oli kymmenen vuotta sitten rauhanturvaajana. Etiopialla on hänelle paljon merkitystä. Matto kuuluu meille.

 

SERA-HELSINKI-WEAVING-HIGH-RES-8-1024x683

SERA-HELSINKI-WEAVING-HIGH-RES-7-1024x683

 

Teinkin tilauksen vielä viikon verran pähkäiltyäni kahden eri mallin välillä. Matot valmistetaan vain tilauksesta, joten nyt on ilmeisesti meidän mattomme valmistus aloitettu. Prosessista lähetetään kuvia tilaajalle matkan varrella, ja valmis matto saapunee tammikuun lopulla meille. En malta odottaa!

 

Sera_Kide_Knotted-766x1024-side

SERA-HELSINKI-WEAVING-HIGH-RES-5-1024x683

SERA-HELSINKI-WEAVING-HIGH-RES-2-1024x683

Yhteistyössä Sera Helsinki (josta myös kuvat)

2 comments so far.

2 responses to “Matto on löytynyt!”

  1. Malla says:

    Vau, ompa upea tarina matolla! Vastuullista ja varmaankin kestävää. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN