Saariston pitkä rengastie pyörällä

rengastiet-17

 

Viime postauksessa jaoin vinkkini saariston lyhyelle rengasreitille pyörällä, tässä tulee samat vinkit pitkälle reitille! Jälleen kerran pyöräiltiin tosiaan vain puolet reitistä, Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Naantali-Turku. Koko reitti kulkisi Turusta Turkuun, mutta me ei kaikki haluttu polkea toista puolikasta. Kesän superpyöräilijä Emmi kyllä teki sen, ja saapui meille Korppooseen Turusta Paraisten kautta pyörällä. Meidän mökki sijaitsee tosiaan Korppoossa, joten ajetaan tuota tietä viikoittain, eikä minua houkutellut ajaa sitä vielä pyörällä. Halusin myös säästellä pyöräilyyn tottumattomia jalkojani 😀 Yhdessä lähdettiin Emmin ja Janican kanssa reitille Korppoosta meidän luona vietetyn illan ja yön jälkeen.

Yleisenä vinkkinä pitkälle reitille se, että suunnitella kannattaa ja majoitukset pitää varata hyvissä ajoin etukäteen. Me varattiin majoitukset 3-4 viikkoa etukäteen ja oltiin reissussa kaksi yötä. Tsekattiin myös ruokapaikat ja ruokakaupat etukäteen, mikä toimi loistavasti.

 

rengastiet

rengastiet-2

 

Korppoo-Houtskari -lautta

Matkaan lähdettiin puolilta päivin Korppoon Galtbyn satamasta, ilmaisella lautalla Houtskariin. Näiden lauttojen aikataulut löytyvät Finferriesin sivuilta. Näissä lautoissa pyörien kanssa ollaan koko ajan, joten niitä ei tarvitse kiinnittää välttämättä mihinkään. Pyöräilijöitä oli tosi paljon, kuten näkyy!

 

rengastiet-3

 

Houtskari

Houtskarin pieni saari on ihana! Saaren pyöräilee päästä päähän aika nopeasti, matkaa oli vain noin 25 kilometriä. Matkalla on kaksi lossia, joiden aikatauluja ei tarvitse katsoa, koska ne kulkevat koko ajan ja matka on vain viitisen minuuttia. Tie oli aika hiljainen autoilta, ja matkalla superkaunista. Pysähdyttiin syömään keskustassa Skagen -nimisessä pienessä ja tosi söpössä vierasvenesataman ravintolassa.

Toinen vaihtoehto olisi ollut Hyppeis Värdshus -aivan ihanan näköinen majoitus- ja ruokapaikka, joka poikkeaa reitiltä kuitenkin yhteensä 10 kilometriä (5 suuntaansa). Oltaisiin matkasta huolimatta valittu se, mutta oltiin liian myöhään liikkeellä lounasta ajatellen ja liian aikaisin illallisen alkuun.

 

rengastiet-6

rengastiet-8

rengastiet-9

rengastiet-10

 

Mossala Island Resort

Ekan päivän aikana ajettiin vain tuo helppo noin 27 kilometriä Houtskarin läpi (keskustassa poiketen), ja yövyttiin jo Houtskarin päässä Mossala Island Resortissa. Kyseessä on campingalue, jossa on hyvin edullisia erilaisia mökkimajoituksia tarjolla. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta paikka kyllä ylitti ne moninverroin!

Edullisin yöpymismökki oli todella siisti ja toimiva, kuten koko alue. Kaikkialla oli puhdasta ja viihtyisää, alue oli suuri ja sauna tosi kiva, ravintola myös. Oltiin aika onnellista likkaa illalla meressä uidessa, saunoessa ja drinkkien äärellä. Oli kivan iisi aloitus päivälle, myöhäinen lähtö, rento lyhyt ajelu ja pitkä ilta kivassa paikassa yhdessä.

Mossala Island Resort

 

rengastiet-11

rengastiet-7

 

Iniö

Toka päivä oli pyöräilyistä pisin, sillä majoituksia oli vähän hankala saada. Lähdettiin siis Houtskarista aamun ensimmäisellä lautalla kello 9 Iniöön. Lauttamatka kesti vajaan tunnin ja maksoi 12 € pyörän kanssa. Lautta oli siis perillä Iniössä ennen kymmentä. Poljettiin suoraan Iniön läpi, josta seuraava lautta Kustaviin lähti kello 11.

Tätä pohdittiin pitkään: poljetaanko suoraan Kustavin-lautalle pysähtymättä Iniössä, vai jäädäänkö odottamaan seuraavaa lauttaa ja jäädään katselemaan Iniön saarta. Tosi hankalaa oli se, että tuo seuraava lautta lähti vasta iltapäivällä kolmen maissa. Aikaa olisi ollut Iniössä siis nelisen tuntia. Nyt tuntuu, että tehtiin oikea päätös, koska vaikka Iniö näyttikin kivalta, ei näkemistä niin moneksi tunniksi olisi ollut. Sanoisin, että paljon mieluummin esimerkiksi Seilissä tuon ajan vietin.

Houtskari-Iniö -lautan aikataulut ja hinnat. 

 

rengastiet-4

rengastiet-12

 

Tokan päivän teema oli lossit – olikohan matkan varrella peräti viisi lossia? Jälleen kerran niitä ei tarvinnut varata etukäteen ja päivän ensimmäisen Houtskari-Iniö -lautan jälkeen mitkään lautoista eivät olleet maksullisia.

 

ranthuone

 

Heikinkarin Ranthuone

Pysähdyttiin syömään Taivassalossa Heikinkarin Ranthuoneessa, ihan tien varressa. Paikka oli tosi kiva ja ruoka mutkatonta, mutta maukasta. Viivähdettiin aika pitkäkin hetki, syötiin hyvin, parannettiin maailmaa, täytettiin vesipullot ja jatkettiin vasta rauhassa matkaa.

Kustavin ja Taivassalon tienoilla oli pitkä pätkä tietä, joka oli sitä tylsintä ja vähän stressaavaa. Kapea piennar ja vilkas autoliikenne.

 

rengastiet-14

 

Askaisten Vanha Keskipiirin Koulu

Toisen päivän kilometrit olivat muistaakseni vajaat 60, ja illalla saavuttiin Askaisiin meidän toiseen majoitukseen. Askaisten Vanha Keskipiirin Koulu bongattiin Airbnb:stä, ja se oli yksi mielettömimmistä majoituspaikoistani ikinä, ulkomaat mukaan lukien! Vau, vau ja vau – tulen tekemään tästä oman postauksensa. Askaisissa oli vain yksi todella pieni kauppa, josta sai myös pizzaa, ja niillä eväillä elettiin hyvin ilta.

Ihan lähellä olisi muuten ollut myös Louhisaaren kartano, joka olisi kiinnostellut kovasti, mutta aika ei oikein riittänyt. Sinne pitää vielä joskus palata!

 

rengastiet-16

rengastiet-15

rengastiet-18

 

Reissun kolmantena ja viimeisenä päivänä tultiin jälleen Naantalin kautta Turkuun samaa reittiä kuin lyhyellä rengastiellä. Päätettiin reissu ennen kello kuutta Aurajokirannan Hygge -ravintolan drinkeillä. Saatiin taas kuorma-autoconcierge noutamaan Turusta ja jatkettiin vielä Janican kanssa Korppooseen yhdeksi yöksi.

 

rengastiet-20

 

Oli aivan mahtava reissu, joka ei unohdu varmaan koskaan! Parasta jälleen oli viettää aikaa näiden naisten kanssa, joihin olen aikoinaan törmännyt blogien kautta. Miten hullua ja ihanaa miten läheisiä meistä on näiden kuuden-seitsemän vuoden aikana tullut <3 Myöskin reitti pidempänä ja monipuolisempana tuntui tietysti kunnon saavutukselta ainakin minulle vähäisellä pyöräilykokemuksella. Mutta ei muuten ollenkaan rankalta! Rohkeasti siis vaan.

Pehmustettuja pyöräilyhousuja kyllä suosittelen ja muutamat varusteet helpottavat elämää. Hankin sivutaskullisen, tarroilla tarakalle kiinnitettävän pyörälaukun ja ruuvasin tankoon juomapullotelineen. Lisäksi minulla oli etukori ja siinä pieni reppu, jonka sai helposti mukaan ravintolaan mennessä. Näihin mahtui hyvin kahden yön tavarat ja ylikin.

Ihana kesäretki, kiitos Janica ja Emmi!

4 comments so far.

4 responses to “Saariston pitkä rengastie pyörällä”

 1. Mermar says:

  Voi miten upealta teidän reissukuvat näyttää. Sääkin on suosinut, sillä sehän on pyöräillessä tärkeää. Jotenkin tuolta rannikolta on ehkä matalampi kynnys lähteä kuin täältä sisämaasta. Haaveissa on ollut tehdä vastaava reissu saaristossa tai Ahvenanmaalla.

  • Eveliina says:

   Meidän reissut oli tosi onnistuneita ja ilmat myös! Ymmärrän, läheltä on helppo lähteä. Mutta suosittelen ehdottomasti kauempaakin, reitit on upeita!

 2. Liina says:

  Kustavissa ja Taivassalossa kasvaneena ja nykyisin aina mökille Houtskariin matkaa tekevänä nää kuvat ja seudut on puhdasta rakkautta ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN