Takapiha ennen ja jälkeen

takapiha

 

Yksi parhaista asioista tässä kodissa on oma takapiha. Meidän ensimmäinen oma piha. Ensimmäinen oma ulkotila ylipäätään, aikaisemmissa kodeissa meillä ei ole ollut edes parveketta. Kaipasin jotakin ulkotilaa tosi pitkään niin Turussa kuin varsinkin Kampissa asuessamme. Parveke olisi riittänyt seuraavalle kodille, mutta piha keskustassa vasta onkin pökerryttävän ihana juttu.

Pihahan oli ihan kamalassa kunnossa. Viime kesänä ei tehty sille mitään, ei yksinkertaisesti jaksettu, ehditty eikä haluttu käyttää rahaa ja aikaa siihen muuton ja muiden rahanmenojen vuoksi. Tänä keväänä siis viimein päästiin asiaan. Kokemuksen lisäksi puuttui myös visio ja jollain tavalla myös into. En ole ikinä ollut erityisen kiinnostunut puutarhoista, pihoista ja kukista. Halusin pihan tietysti kuntoon, mutta en olisi halunnut tehdä asialle itse mitään. Huono kombo, joka viivytti asiaa. Yritin tehdä jotain kokonaissuunnitelmaa pihalle, mutta en onnistunut. Lopulta palaset valmiiseen pihaan tuli yksi kerrallaan. Ryhdyttiin aina johonkin yhteen asiaan, eikä mietitty sen pidemmälle.

Onneksi otin muutamia kuvia pihasta jo ennen muutosten – en edes näin muutaman viikonkaan jälkeen muistanut, miten paljon se onkin jo muuttunut!

 

takapihaennen-3

takapihaennen-11

Vanhat laatat oli sammaloituneet ja uponneet osittain maan sisään. 

 

takapihaennen-4

Pensasaita oli ollut vuosia leikkaamatta, ja se oli varjostanut nurmikon kuoliaaksi. Vähäinen viherrys on käytännössä sammalta, ja pensaiden alla oli vain multaa.

 

takapihaennen-6

takapihaennen-7

Ikkunan alla kasvoi villiintynyt kukkapenkki ja kuolleita pensaita. Isoja, kauniita tulppaaneja tähän kyllä keväällä tuli. Ajattelin syksyllä istuttaa nurmikon tähän kohtaan muutaman tulppaanisipulin vanhan tunnelman vuoksi. 

 

takapihaennen-8

Myös tässä kulmassa oli neliön muotoinen, hoitamaton kukkapenkki. 

 

takapihaennen-9

Portille ei vienyt laatoitusta, kuten kaikilla muilla.

 

takapihaennen-10

takapihaennen-13

takapihaennen-16

 

Toukokuussa aloitettiin varsinaisesti muutostyöt. Kerroinkin, että meidän alkuperäinen suunnitelma ja toive oli laatoittaa koko piha betonilaatoilla. Mahdollisimman samantyylisillä kuin vanhat laatat. Ei oltaisi haluttu hoitaa nurmikkoa, ja toisaalta haluttiin aurinkotuoleja ja pieni ruokapöytä pihaan. Nurmikolla niiden käyttäminen on paljon vaivalloisempaa. Käytiin pitkä ja ahdistava keskustelu taloyhtiön hallituksen ja muiden asukkaiden kanssa. Lopputulos oli, että laattoja ei saanut laittaa, koska yläkerroksista meidän pienen pieni piha olisi näyttänyt ikävästi toisista poikkeavalta. (Tässä kohtaa on pakko huomauttaa, että muut pihat ovat samassa tai huonommassa kunnossa kuin tämä meidän noissa ennen -kuvissa.)

Vieläkin ottaa päähän tämän keskustelun absurdit käänteet, ja olisi varmaan kannattanut tapella enemmän. Sain kuitenkin niin paljon mielipahaa ja sen seuraamaa stressiä aiheesta, että päätettiin unohtaa koko pihan laatoittaminen, ja laittaa vanhalle ei-laatoitetulle alueelle siirtonurmi. (Tässä kohtaa on myös huomautettava, että kun kerran laattoja ei saanut laittaa, taloyhtiön pitäisi sääntöjen mukaan huolehtia pihoista, mutta sitäkään ei suostuttu tekemään. Ilmeisesti pihat olivat yhtiön mielestä ihan riittävän hyvässä kunnossa?! Tehtiin siis kaikki itse ja omalla kustannuksella, mikä riepoo sekin vielä hiukan.)

Aloitettiin työ nostamalla kaikki vanhat laatat sivuun, puhdistamalla ne sekä tasoittamalla ja hiekoittamalla niiden alusta uudelleen. Levitettiin hiekan alle myös kangas. Ostettiin myös portille johtavat laatat (ne sentään sai laittaa, koska muillakin on jonkinlaisia laattoja porttipolulla.) Uhmattiin laattakieltoa sen verran, että laitettiin vanhojen laattojen eteen rivi uusia laattoja.

Lapioitiin myös vanhat kukkapenkit pois ja lopulta tasoitettiin myös vanha “nurmialue”. Hankittiin lopuksi kukkia, tuijia ja ruukkuja, ja asennettiin se siirtonurmi. Sentään pensasaidan leikkuun taloyhtiö onnistui tilaamaan. Siinäkin vierähti kuukausi, ja siirtonurmi oli ehditty jo asentaa, mutta onneksi se ei leikkauksessa vaurioitunut.

 

takapiha-2

 

Siirtonurmi oli yllättävän edullinen. Tämä koko pihan määrä maksoi muistaakseni 105 euroa itse Siuntiosta noudettuna. Asennus oli helppoa, mutta ensimmäisten kolmen viikon aikana se piti kastella joka päivä litimäräksi. Kamala homma! Nurmikko oli juuri asennettuna taivaallisen kaunis ja tasaisen sileä, nyt se on ehtinyt jo kasvaa. Meillä on pieni trimmeri, millä sitä saisi olla pari kertaa viikossa leikkaamassa, ja niin tehdäänkin. Ei olla kuitenkaan vielä leikattu sitä kovin lyhyeksi. Ja tasaisen jäljen opettelussa on vielä työtä..

Tässä muuten näkyy pihan uutta muotoa myös. Kun poistettiin ikkunan alla ollut kukkapenkki, ja vietiin pihan perälle tuijaruukut ikäänkuin poikittain, pihan pitkulaisuus väheni. Ratkaisu toimii yllättävän hyvin.

 

takapiha-5

 

Vaikka näin kiva edistys ja isoin työ ollaan jo pihalla tehty, olen edelleen ihan tuskissani sen kanssa, mitä tänne vielä haluaisin ja mitä tarvittaisiin. Haluan ehdottomasti kaksi mustaa Hayn Hee lounge -tuolia ja niille matalan mustan metallipöydän, isomman kuin tämä nykyinen. Nykyiset kalusteet on vanhempieni vuosia vanhat. En ole yksinkertaisesti raaskinut ostaa yhteensä yli 500 euron arvoisia tuoleja vielä, vaikka himoitsen niitä aivan hulluna. Mihinkään alennusmyyntiin niitä on turha odottaa, mutta jonkinlaisia kampanjoita voi joskus esimerkiksi Stockalle tai johonkin muualle tulla… Mieluusti ostaisin hyväkuntoiset myös käytettynä, mutta lähimmät löytyi Torista Jyväskylästä. Halutaan ostaa -ilmoituksia senkin edestä. Olen innoissani tuoleista siksikin, että ajattelen nostavani ne sisälle olohuoneeseen sohvan luo aina talveksi.

Pöydänkin kanssa kävi nuukuuksissani köpelösti. Löysin jo täydellisen täältä, mutta sielläkin aleja odotellessani mustat ehti jo loppua. Eih! Mitään yhtä hyvää en ole löytänyt. Voi olla, että kalusteiden hankinta menee siis ensi vuoteen.

Markiisi tuohon vanhaan mekanismiin on myös yksi isoimmista edessä olevista hankinnoista. Sen pitää olla keltainen, koska taloyhtiön säännöt.

 

takapiha-20

 

Hortensia on yksi lempikukistani. En muuten arvannut, että puutarhakaupoista voisi löytyä näin kauniita ja ihan minun näköisiäni kukkia. Mielikuvani koskivat lähinnä punaisia pelargonioita.. Niissäkään ei ole mitään vikaa, mutta en vain osannut ollenkaan tietää, miten suuri valikoima onkaan.

Nuo hopealehtiset köynnökset on aivan ihania myös. Niitä ostettiin paljon, ja ne rehottavat koko ajan enemmän. Se sopivat paitsi betoniruukkujen, myös talon seinän mintun vihreään sävyyn.

 

takapiha-9

 

Vihreä ruukku oli rakkautta ensi silmäyksellä. Mielessäni oli koko ajan virtaviivaista mustaa tai betonista, kulmikasta tai pyöreää. Vihreä kartanotyylinen ruukku oli villi veto, joka oli pakko saada, vaikken ollut lainkaan varma miten se sopisi kaiken muun kanssa. No täydellisesti, kävi ilmi.

Laventeli muistuttaa Italiasta <3

 

takapiha-24

 

Tuijien pitäisi muuten pärjätä ruukuissa vaikka aina, mutta pelkään miten ruukut kestävät talven ja jäätymisen tuijinensa…

 

takapiha-15 takapiha-17

 

Kaikkien ruukkujen alle laitettiin nurmikkoon kolo laatoille. Tai oikeastaan asennettiin laatat ennen nurmen asentamista. Tuosta pienestä ruukusta ja violetista kasvista olen muuten myös aivan innoissani. Se on hykeryttävän söpö.

 

takapiha-12

takapiha-10

takapiha-26-side

 

Taloyhtiön iso piha laitettiin onneksi myös tänä kesänä siistiin kuntoon. Sentään se.

 

takapiha-28

 

Nappaisin pikaisesti kuvan myös aurinkotuolitestistäni tänään. Aurinkotuoli tai kaksi oli hankintalistallani myös, ja kokeilin vasta tänään ensimmäistä kertaa, millaista pihalla olisi loikoilla. No aika ihanaa <3 Tämän tuolin kävin lainaamassa yhteiseltä  kattoterassilta, mutta itselleni haluaisin tähän jonkun jämäkämmän, ei-kokoontaittuvan version… Olin tosiaan luullut, että tarvitaan kaksi tuolia, mutta ehkä sittenkin yksi riittäisi.

Voi olla, että kalusteiden ja markiisin hankinta tosiaan menee ensi vuoteen, mutta saatiinpa edes tähän vaiheeseen asti kaikki kuntoon. Vaikka nurmikon hoitamisessa onkin hommaa, on kaikki edes paljon kivemman näköistä kuin ennen.

Ollaan oltu pihalla toistaiseksi vasta ihan kauhean vähän – käytännössä vain kastelemassa kukkia ja nurmikkoa. Se johtuu varmasti kalusteiden puutteesta. Ei siis itse asiassa olekaan ehkä viisasta lykätä niiden hankintaa kovin kauas.. Muutenhan me ollaan tehty vain nätti piha yläkerran naapureiden katsella, mutta meiltä jää siitä nauttiminen kokonaan. Selkeästi syytä siis laskeskella pennosia uudelleen!

 

takapiha-21

takapiha-4

takapiha-25

takapiha-7

takapiha-16

Jysk, pyöreät betoniruukut ja pieni musta metallipöytä
Salon Kukkatalo, betonilinnut ja timanttituijat
Plantagen, Vihreä jalallinen ruukku ja pieni raidallinen betoniruukku sekä kaikki kukat 
Bauhaus, kastelukannu ja uudet pienet laatat (“antiikkilaatta, musta”)
Finnurmi, siirtonurmi 

(Postaus ei sisällä yhteistyötä yritysten kanssa.)

25 comments so far.

25 responses to “Takapiha ennen ja jälkeen”

 1. Päivi says:

  Hienosti olette saaneet pihan kuntoon ja näyttämään siltä kuin nuo uudetkin laatat olisivat aina olleet tuossa! Piha näyttää samalla luonnonmukaiselta, siistiltä ja villin boheemilta! Muistakaa nauttia siitä tosiaan itsekin ja uskon että yläkerroksista katsotaan sitä kadehtien….

 2. Miia says:

  Tosi kivalta näyttää. Itse tykkään tosi paljon kukista. Tuollaiset runsaat istutukset köynnöksillä on hienoja. Tuijat säilyvät muutaman vuoden ruukuissa, kun suojaa kevättalvella auringolta. Kun ruukku on täynnä juuria, niin saattavat alkaa lakastua.

 3. Päivi says:

  Ai niin, tiedän ettei teidän kannata taloyhtiöltä kysellä, mutta kuka ihme on määrotelly keltaisen markiisin tuon väriseen taloon., hih..?

  • Eveliina says:

   Niinpä, en osaa sanoa :O Mutta yläkerroissa on, eikä se itse asiassa ole hassumman näköinen!

 4. Merja says:

  Hei, kovan homman olette tehneet. Puutarhanhoito on siitä jännää, että sitten se homma vasta alkaa, kun luulee kaiken olevan ok, eikun nauttimaan. Kastele, leikkaa, siivoa, haravoi, kitke ja mitä vielä. Onneksi teillä on kompaktin kokoinen sievä piha ja mökillä taitaa olla luonnontilassa olevaa kalliomaastoa. Terveisin jalkapallokentän nurmikon leikkaaja.

  • Eveliina says:

   Juu ei, en todellakaan tykkää siitä hommasta niin paljon, että huvikseni urakkaa ottaisin, enkä tähänkään sitä tosiaan olisi halunnut! Onneksi tämä menee nyt vain leikkaamalla ja kastelemalla, joten muutosurakka oli paljon isompi. Mökille ei tosiaan missään nimessä tule mitään 😀

  • Eveliina says:

   Ja apua tsemppiä sen jalkapallokentän kanssa, huh! :O

 5. Lillil says:

  Todella kivan näköinen muutos 🙂

 6. Elma says:

  Niin ja laventelitkin saattavat selviytyä talven yli. Ruukkujen pitäisi olla talvella sellaisessa paikassa, ettei niihin pääse satamaan. Kun sadevesi ruukussa jäätyy tappaa se kasvit ja rikkoo ruukut. Saatko niitä suojaan sateelta johonkin katoksen alle?
  Todella kivan pikkupihan ootte väsänny!
  – Elma –

  • Eveliina says:

   Niinkö! Hyvä tietää laventelista. Joo hitsit, ei oikein ole vesisuojaisaa paikkaa missään, mutta uskaltaako niitä suojata jollain peitteellä sateelta jo ennen pakkasia? Kiitos kovin! 🙂

 7. Sandra says:

  Kaunista jälkeä olette saaneet aikaan! 🙂 Tehkää kesäretki tänne Jyväskylään tuolien hakemisen tiimoilta ;D.

  Ihanaa lomaa! <3

  • Eveliina says:

   Voi kiitos kovin 🙂 hih, harkitsisin ehdottomasti, jos olisi aikaa ja / tai normaali auto 😀

 8. Merja Niemelä says:

  Hei kaunis uusi puutarha.Ei kuitenkaan talon rakentajat suosittele kasvustoa ihan talon seinään kiinni asti.Teillä siinä nurmikko.Talon hyvinvoinnin takia.

  • Eveliina says:

   Kiitos paljon! Hyvä se tosiaan olisi, mutta riittää, että nurmi asennetaan tästä syystä kaltevaan kulmaan viettämään poispäin talosta 🙂

 9. Anonymous says:

  Minuakinkyllä edelleen sieppaa puolestasi noiden taloyhtiöhoriskojen asenne.
  Ja eiköhän teidän miljonääritalon väki kuitenkin oleile jossain kesäkartanoissaan lähes koko ulkosalla vietettävän vuodenajan, joten uskomatonta asennevammaa selkeitä parannusehdotuksia kohtaan. Kuvailusi asiasta on aivan kuin suoraan jostain wanhasta Suomi-filmistä tai sketsistä. Että vielä tuollaistakin jengiä on hengissä!:P
  Mutta hurjan kaunista jälkeä olette tehneet noillakin spekseillä. 🙂

  • Eveliina says:

   Hih apua, kiitos tuesta! 🙂 ja osuit oikeaan, kaikki ovat landeillaan parhaillaan…! Mutta kiitos, tuli tästä aika kiva kuitenkin, vaikka ek ensisijainen vaihtoehto edelleenkään olisi tämä ollut.

 10. 101Dalmatialaista says:

  Ihana postaus ja kivaksi laitoitte pihan! Minä taas olen wannabe-puutarhuri, jonka mielestä mikään ei ole yhtä rentouttavaa kuin kitkeä ja laittaa ulkona, niin tämä osui ihan kympillä 🙂

  • Eveliina says:

   Voi kiitos ja voi kunpa olisin mäkin! 😀 vaikka ymmärrän sen käsillä tekemisen pointin kyllä, itsekin sellaisesta nautin monessa muussa asiassa. Jostain syystä en kuitenkaan niin paljon tässä! Ehkä se on se tylsä toisto! Olen tottunut siihen, että kun tekee jotain luovaa, kohde ja asiat vaihtuu koko ajan. Tässäkin istuttaminen ja valinnat oli kivoja, mutta nyt en jaksaisi koko ajan olla tekemässä samoja asioita tämän eteen. Onneksi piha on niin minimini, ettei oikeastaan tarvitsekaan 😀

 11. Anonymous says:

  Ei ole todellista!!
  Mutta 1 – 0 teille, ainakin. ;D

  • Eveliina says:

   Hei kiitos kommentista! 🙂 Muokkasin sitä hieman siksi, että en ole someissani kuitenkaan ihan suoraan sanonut, missä me asumme, ja viestistäsi sen tiedon löytäisi helposti. Toivottavasti ymmärrät 🙂 Hei kiitos huomiosta, emme olleetkaan vielä huomanneet tuota! Heh, onpa tosiaan aika hauska 😀 Tosin en usko tämän liittyvän tuohon, juuri he eivät ole olleet mukana tässä jutussa lainkaan 🙂 Kivaa kesää sinulle!

 12. Anonymous says:

  Hei

  Onko teidän taloon tulossa ikkuna- ja julkisivuremontti piakkoin?
  Ruukut eivät tule selviämään monestakaan talvesta jos jäävät pakkaseen. 🙁

  • Eveliina says:

   No näinpä, pitää miettiä mihin suojaan ruukut saisi. Ei ole tulossa remonttia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN