Mökkityömaan tilanne helatorstaina 2019

mokkihelatorstaina-33

 
Meidän mökillä näyttää juuri nyt tältä.

 

mokkihelatorstaina-7

mokkihelatorstaina-13

mokkihelatorstaina-24

 

Päällimmäinen ajatus on aika sama, kuin viimeiset kaksi vuotta: rakennus on edennyt paljon, mutta matkaa on vielä tuhottomasti edessä. Työt on olleet sisätiloissa jo puolisentoista vuotta (?), mikä on itse työn tekemisen kannalta kivaa. Tehdä voi kelillä kuin kelillä, eikä tarvitse pelätä putoamista katolta tai telineiltä ainakaan ulkona, missä korkeutta on enemmän.

Olen aika usein aika pihalla siitä, missä järjestyksessä asiat etenee, ja mitä seuraavaksi tapahtuu tai pitää tapahtua. Mr:llä ja isällään on kartta jatkuvasti mielessään, mutta viime viikonloppuna mullekin valkeni tämä vaihe, missä nyt ollaan. Me tehdään parhaillaan vain yhtä asiaa: yritetään saada seiniä umpeen. Eli pintoja kiinni. Se tarkoittaa kaiken seinien sisälle tulevien asioiden rakentamista. On siis saatava valmiiksi kaikki sähköt, putket, liukuovien mekaniikat, portaat, takka ja viimeiset villat.

Hommat vaati parhaillaan paljon enemmän ajatustyötä ja sorminäppäryyttä kuin parruja ja sirkkeliä.

 

mokkihelatorstaina-28

 

Takka

Takan ympärystän viimeistely oli yksi viime viikonlopun töistä. Takan etupuolelle asennettiin nuo kuuman kestävät levyt ja takapuolella muuraus rapattiin. Se odottaa enää maalia! Uskomatonta! Sitä se tosin näkee luultavasti vasta helatorstaina 2020. Takan viimeistelytyöt jätti kuitenkin näkyville sen lopullista ilmettä jo yllättävän hyvin. Tähän mennessä koko valtava takkapalikka on ollut näkyvillä, eikä oikein ole osannut arvioida näkyvillä olevan osan ulkonäköä. Kävi ilmi, että takan luukku on jäätävän suuri. Niin sen piti ollakin, ja asia on pelkästään positiivinen. Mutta ainakin mulla meni tovi, että sain asian verkkokalvoilta tajuntaan. Avoin keittiön ja olohuoneen tila, sekä olevat jättimäiset ikkunat kuitenkin vaatii myös takalta massiivisuutta, joten jes. Näyttää superhyvältä. 

Takan takaosan muuraus tuli siis molempien makuuhuoneiden puolelle. Takka ei ole varaava, vaan se puhaltaa lämpimän ilman huonetilaan moottorilla aina, kun siinä on tuli. Molemmissa makuuhuoneissa on siis muurauksessa aukot, joista ilma pääsee huoneisiin. Tälle tulee niin suuri tarve niinä kylmien vuodenaikojen iltoina, joina mökille tultaessa mennään melkein heti nukkumaan: makuuhuoneet saa lämpimiksi heti, ja olohuonetta voi lämmitellä vasta seuraavana päivänä.

 

mokkihelatorstaina-20

mokkihelatorstaina-21

mokkihelatorstaina-9

 

Makuuhuone

Sitten voidaan pysähtyä hetkeksi ihailemaan tätä upeaa piirrosta, jossa hahmottelin makuuhuonetta. Eikö ole fantastinen sänky? 😀 Koska niin vähän voin auttaa itse rakentamisessa näissä vaiheissa, käytän paljon aikaa kaikenlaisen valmiin suunnitteluun. Siitä on oikeasti hyötyäkin, kun tulee niitä nopeita soittoja, että laitetaanko tänne maalia vai kaakelia. Osaan nykyään vastata. Suunnilleen aina. Makuuhuoneelle ei sinänsä ole pitkään aikaan tapahtunut mitään uutta.

Koko talon sisäkatto tulee olemaan puurimoitusta. Mieluummin vaaleaa kuin tummaa ja harmahtavaa kuin punertavaa tai kellertävää. Rimoitukset jatkuvat katosta makuuhuoneiden takaseiniin. Jos tämä ei siis käynyt tämän alla olevan taideteoksen vasemmasta laidasta vielä ilmi? 😀  Sänky tulee keskelle huonetta. Mieluummin normaalikokoinen kuin kuvan osoittama hobittiversio. Lamput kattoon, niille on jo sähköt katossa oikeilla paikoillaan. Tästä katsottuna oikealle puolelle jotkut matalat vaatelaatikostot ja vasemmalle makuuhuoneesta aukeava aamukahviterassi. Aamuaurinko paistaa noista ikkunoista. Sängystä näkee myös merelle.

 

piirros4

 

Portaat 

Portaat parvelle oli takan lisäksi helatorstain toinen teema. Ollaan mietitty kulkemisratkaisua parvelle aika pitkään. Vaihtoehtoina kisasivat kauan aikaa portaat varaston sisältä (jolloin ne eivät olisi näkyneet itse asuintilojen puolelle lainkaan) ja tavalliset kierreportaat noiden alakuvassa näkyvien tikkaiden paikalle. Pari viikkoa sitten Mr. kuitenkin keksi leijuvat, tavalliset portaat. Jos suunnitelma siis onnistuu, seinän sisään pitää hankkia suuri metallipalkki, johon kiinnitetään jyrkkään kulmaan askelmat. Lopputuloksessa ne näyttävät vain kasvavan seinästä, eikä olevan missään kiinni. Tykkään! Saa nähdä onnistuuko.

 

mokkihelatorstaina-18

mokkihelatorstaina-17

 

Kaide oli ongelma. Jyrkissä portaissa olisi oltava kaide, mutta leijuvien portaiden idea menee, jos siihen isketään kaide kylkeen. Nyt ajatellaan ratkaista ongelma niin, että kustakin askelmasta kattoon kiinnitetään musta, ohut metalliputki. Ne eivät kannattaisi rakennelmaa, vaan toimisivat vain kaiteina, tehden portaille ikäänkuin häkin. Alla olevassa kuvassa yritin piirtää tilannetta. Piirsin myös parvelle tulevan lasikaiteen ja kylpyhuoneisiin vievät mustakehyksiset lasiruutuovet.

 

piirros1

mokkihelatorstaina-3txt

 

Märkätilat etenee samaa tahtia kuin muutkin. Kaikkein eniten innoissani olen yläkuvan huoneesta. En tiedä, miksi sitä kutsuisin. Siihen tulee lavuaarit, liinavaatekaappi, koukut pyyhkeille ja pieni istumapaikka. Se ei siis ole varsinaisesti kylpyhuonetta, minkä vuoksi en haluaisi sen seiniin laattaa tai kaakelia lainkaan. Maalia. Ihana ajatus.  Koko talon kaikki lattiathan tulevat olemaan mikrobetonia, jatkuen kynnyksettömästi ihan kaikkialle makuuhuoneista suihkuihin ja saunaan.

Sauna alakuvassa näyttää nyt tältä. Siitäkin tuli mahdottoman suuri. Oikeastaan kaikki tilat on alkaneet näyttää valtavilta nyt, kun seinät menee kiinni. Saunaan tulee yksi leveä laude, jossa voi maata. Minä haluan aina maata lauteella saunassa. Miten järjettömän ihanaa, että me voidaan rakentaa sauna, johon voi rakentaa minulle sellaisen makuulauteen, kuin minä haluan. Se tässä koko projektissa on muutenkin käsittämätöntä. Mr. hokee sitä usein: me voidaan tehdä tänne ihan mitä vaan. (No rakennusmääräykset, mutta en tarkoita sitä.) Elämässä muuten pitää tehdä niin paljon kaikenlaista, on pakko ja täytyy, noudattaa ohjeita ja sääntöjä ja neuvoja ja käskyjä, mutta täällä meitä ei käske kukaan. Ei nyt eikä koskaan. Se on koko tämän paikan pointti. Siispä saunaan tulee makoilulaude ja kaksi nojatuolia.

 

mokkihelatorstaina-5txt

mokkihelatorstaina-6txt

mokkihelatorstaina-25

Siitä tilasta, jolla ei ole nimeä, tulee myös ovi pienenpieneen sisävessaan. Vessakopin eteen tulee liukuovi.

 

mokkihelatorstaina-16

 

Taloon oli ilmestynyt sitten viime käyntini kahvipöytä. Tunnistin sen kyllä, se on anoppilan mökin ulkosaunan terassilla ollut vanha pöytä, jonka appiporukat oli ollut pilkkomassa pesään. Mr. pelasti sen raksalle eväspöydäksi, mutta minäpä teen siitä vielä sohvapöydän koko mökkiin. Hion vähän, jotain öljyä perään ja katkaisen vähän jalkoja.

 

mokkihelatorstaina-19

mokkihelatorstaina-31txtvaja

 

Ulkorakennus

Ulkorakennus oli takan ja portaiden lisäksi kolmas teema viime viikonloppuna. On aina tiedetty, että tarvitaan jonkinlainen puuvaja, työkalu- ja varastotila sekä ulkohuusi. Oltiin vain ajateltu, että ne voi sitten joskus. Asioiden tapahtumaketjut alkaa kuitenkin kiristyä, lankakerät keriytyä kiinni, ja kaikki liittyy kaikkeen. Sisävessa tarvitsee koneistoja -> ne tarvitsevat oman tilan -> sellainen on pakko rakentaa ennen kuin sisävessaa voi ottaa käyttöön -> sisävessa on pakko rakentaa ennen kuin seiniä ja mökin muita tiloja saa umpeen ja käyttöön.

No, vajaa taas ei kannata rakentaa yksinomaan vessan laitteille. Ei haluta monta pientä smurffimökkiä ripoteltuna ympäri tonttia. Halutaan siis rakentaa vain yksi ulkorakennus. Ei olla vielä tarkistettu sitä, millaiselle etäisyydelle sen saa itse talosta rakentaa, mutta tuohon kulmalle taloa se tulee. Ja valitettavasti ihan pienellä torpalla ei selvitä. Sen on siis sisällettävä ulkohuusi, sisävessan laitteistot, puuvaja, varastotila JA mönkijän katos. Ah, viimeinen liittyy Mr:llä siihen, mihin mulla saunan makuulaude. Jos hän haluaa saareen mönkijäkatoksen, hän sellaisen saa.

Keksittiin nopeasti rakennukselle täydellinen järjestys ja sijainti, mistä oltiin innoissamme. Vähän kuitenkin masensi se, että tajusin päivämäärien siirtyvän jälleen eteenpäin. Oikein näin ja kuulin, miten kalenterissa kuukaudet vain viuhui eteenpäin ja siirsi meidän ensimmäistä yötä mökissä. Silloin mökki on valmis, kun siellä voi asua aina, kun täällä ollaan. Se on määritelmäni valmiille. Kaikki muu tulee aikanaan, koska harrastushan tämä on. Mutta. Me ei voida viettää täällä ensimmäistäkään yötä, ellei täällä ole vessaa. Huussin voisi rakentaa ennen sisävessaa, mutta ei voi. Se lankakerä, jota äsken kerin, johtaa juuri tähän. Huussi tulee siihen ulkorakennukseen, joka on rakennettava, jotta sisävessa toimii, ja sisävessa pitää rakentaa, jotta talossa voi laittaa seiniä tai lattioita umpeen, ja seinien ja lattian on oltava ummessa, jotta voi pystyttää keittiön, suihkun, makuuhuoneet…

 

mokkihelatorstaina-30

mokkihelatorstaina-32

mokkihelatorstaina-37

 

Helatorstain aika antoi ensimmäiset pitkät päivät sitten viime kesän aikaa olla saaressa. Otettiin perjantai (lähestulkoon) vapaaksi, ja vietettiin meidän tontilla kaikki päivät koko päivät. Kesän ensimmäisiä kertoja sitä huomaa, miten valoisaa on, miten lämmintä. Miksi ihmeessä ikinä ollaan täällä edes talvella oltu, kun rakennusaika on yhtä kuin valoisa aika, eli noin kuusi tuntia? Uskomatonta luksusta, kun voi olla täällä niin myöhään kuin suinkin huvittaa. Minä olen vähintään laiturilla, ylhäältä terassilta voi huutaa, jos jotakin tarvitsee. Iltapäivällä mennään tekemään ruokaa, jotain nopeaa grilliin ja palataan. Illalla rantasaunaan. Joka sekin on taas käytössä pitkän talven jälkeen.

 

mokkihelatorstaina-34

mokkihelatorstaina-36

mokkihelatorstaina-39

4 comments so far.

4 responses to “Mökkityömaan tilanne helatorstaina 2019”

 1. Päivi says:

  Ihanaa kuulla mökkiprojektin kuulumisia ja nähdä kuvia. Tuosta tosiaan tulee teidän happy place ja juuri sellainen kuin haluatte ja ansaitsette. Kun se on valmis ja ekan yön jälkeen heräätte siellä , niin voin kuvitella kuinka autuas olo teillä on! Ja kaiken sen olette yhdesssä tehneet ja juuri haluamallanne tavalla. Vaikka sinä et konkreettisesti pysty moniin työvaiheisiin osallistumaan niin yhdessä se on tehty JA suunniteltu. Muistan kahden rempatun vapaa-ajan asunnon perusteella että se suunnittelu ja rakennusvaihe oli aikakivaa aikaa näin jälkikäteen ajateltuna ja yhdistää kyllä pariskuntaa ! Nyt mekin nautitaan tuloksesta ja muistellaan menneitä aikoja! Tsemppiä teille, upea kakkoskoti tulossa!

  • Eveliina says:

   Kiitos tosi kovasti! 🙂 tämäkin aika o tosiaan aika arvokasta, sen tajuaa jo nyt. Vaikka tietysti lopputulostakin odottaa, ja se tosiaan on varmasti ihana 🙂

 2. lisbet says:

  Hei Eveliina, ihana postaus. Olen seurannut tätä projektia alusta alkaen ja mahtava nähdä miten valmista jo on sisälläkin. Mökistä tulee niin upea ja nuo maisemat ovat tietysti <3 Huussipohdinnat olivat suorastaan riipaisevat 🙂 Olisiko jokin väliaikainen bajamajahässäkkä/pressukatos/riuku metsän keskellä mahdollinen jos sellaista aluksi tarvitsee? Toivottavasti pääsette pian viettämään ensimmäiset yöt mökillä, mutta oli se koska tahansa, se tulee varmasti olemaan maaginen hetki!

  • Eveliina says:

   Voi Liisa, hirveän paljon kiitos! Onpa kiva kuulla, että olet ollut mukana alusta saakka! En ole uskonut, että kukaan jaksaa, kun itselläkin välillä vaikeuksia…! 😀 hmm niinpä, tuo vessa! Pitää miettiä… todella, en malta odottaa sitä ensimmäistä yötä, kaikkia niitä seuraavia. En toisaalta uskalla ajatella sitä paljon, ihan vielä. Tuntuisi liian kurjalta odottaa vielä niin pitkään. Kiitos ihanasta kommentistasi <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN