Selkeitä ja vähemmän selkeitä ajatuksia mökkisisustukseen

koll1

 

Mökillä on meneillään jatkuvien valintojen virta. Ohimennen, suuriakin ratkaisuja. Tuosta noin vaan, kesken syömisen – tuleeko meille pukuhuoneeseen laattaa vai ei? Pitää päättää nyt, koska siitä riippuu, mihin asentoon hakkaan tuon seuraavan parrun ja sen alla olevat hilivitkuttimet. 

Äkkiä vaan, puhelu kesken työpäivän – mikä kattomateriaali tulee suihkuun ja kylpyhuonetilaan? Ne pitää tilata nyt, että saan ostettua sen johdonputkenpätkän, joka tarvitaan siihen kelakaapelitötteröön, joka pystytetään huomenna. 

Meillä ei ole olemassa mitään yhtenäistä vastausten kirjaa nimeltä sisustussuunnitelma. Hermostuneisuus ja levottomuus kasvaa. Pitäisikö sittenkin olla. Se tarkoittaisi sisustussuunnittelijan palkkaamista. Yhtä tahoa, joka kokoaisi vision, toiveet, vaihtoehdot ja mahdollisuudet yksiin kansiin. Joku paikka, josta voisin vetäistä patenttivastaukset näihin kysymyksiin.

Tällä hetkellä vetelen vastauksia nimittäin hatusta. Joitakin kysymyksiä ei koskaan edes esitetä, sillä tapahtuu rakentajan oletuksia. Kuten seinän kokoinen ikkuna suihkussa… Yksikään ratkaisuista ei toistaiseksi ole (kai) mennyt aivan vikaan, mutta rakentajan ja sisustajan aivot toimivat toisinaan vähän eri tavalla. Joskus myös rakentajan, sisustajan ja arkkitehdin yhteiset aivot jättävät aukkoja, jotka rakentaja ja sisustaja huomaavat vasta, kun huusholli on jo pystyssä. Kuten silloin, kun huomattiin, että torpassa ei ole eteistä lainkaan.

Ammattisisustaja olisi varmaan huomannut ennen kuin oli liian myöhäistä. 

Toistaiseksi meillä on vain arkkitehdin piirustukset itse rakenteista, ja minun näiden vuosien aikana keräämäni langanpätkät sisustukselle. Hajatuksia, tunnelmia, jotka joskus näkyvät kirkkaammin, sitten taas häipyvät sumuun… josta en saa selvää.

Hermostuttaa lisää. Selviänkö tästä.

Miten yhtenäinen voi tulla kokonaisuudesta, johon heittelen pahimmillaan kesken työpalaverien perstuntumalta isoja ratkaisuja linjaavia vastauksia? Vastaus on, että saa nähdä. Toistaiseksi mennään näillä, eikä olla palkkaamassa apua.

 

 

koll1

 

 

Toisaalta olen oppinut toisaalta olemaan panikoimatta suuristakaan ratkaisuista ja luottamaan siihen perstuntumaan. Ei laattoja pukuhuonetilaan. Ei samanlaista kattoa kylpuhuoneisiin kuin muualle.

Muutamia suuria ratkaisuja ollaan viime aikoina harkittu ja päätetty yhdessä huolellisemmin:

Mikrosementtilattia koko taloon (myös märkätiloihin).
Ei kynnyksiä.
Puurimoitus kattoon (tässä harvinaisessa tapauksessa rakentaja sai käännettyä sisustajan pään).
Ei yläkaappeja keittiöön. Ne voi asentaa tarvittaessa joskus myöhemmin.
Mustakarmiset lasiovet sisäoviksi
kaikkialle.
Saunaan vain yksi laude, ja sen lisäksi laudepuusta tai kankaasta tehtyjä nojatuoleja.

Hyvä, ehkä me pystytään tähän itsekin. 

Nämä muutamat raamiratkaisut itse asiassa auttavat aika paljon myös muihin kysymyksiin vastaamista. Kylpyhuonetilojen kattoihin ei tule puurimoitusta, koska se tulee vain ylimpiin kattoihin. Kylpytilojen päällä on avoin parvi, jonne puurimoitus tulee. Pukeutumishuone ei ole märkätilaa, eli ei laattoja sinne. Mikrosementtilattia yhdistää ilmeen olohuoneesta pukeutumistilan kautta märkätiloihin.

Säännöllisen tasaisesti selaan myös Pinterestiä (mökkisisustusboardejani täällä, täällä ja täällä), lehtiä ja blogeja, ja teen ajatustyötä yleisen tunnelman rakentamiseksi. Se alkaa muodostua. Yritän olla takertumatta yksittäisiin esineihastuksiin. Haluan luottaa siihen, että kun tavoiteltu tunnelma on kirkas, esinevalinnat peilautuvat siihen, ja joko tuntuvat hyvältä tai eivät.

Jes, näin tämä menee, kyllä mä tämän handlaan!

Tavoiteltua tunnelmaa kuvailisin tällä hetkellä ainakin tyystin erilaiseksi kuin kodin sisustusta. Mökille tulee puuta, betonia, väljyyttä, korkeutta, ikkunoita, valoa, pellavaa, villaa, beigeä, harmaata, heinää, kaislaa, juuttia, kallion väristä kiveä.

En kuitenkaan malta olla haaveilematta muutamista esineistäkin. Haluaisin nähdä meidän makuuhuoneen syvennyksessä kolmen rottinkisen Ikean Stockholm 2017 -kaapin rivistön. Mitta jää kymmentä senttiä vaille, ja kaksi näyttäisi hölmöltä. Kaluste olisi kuitenkin tunnelmaan täydellinen. Mietin vielä, miten sen onnistuisi tuoda tilaan.

Oikea sisustaja varmaan kertoisi. 

Carl Hansenin Wishbone -lempinimen saaneet tuolit on kuuluneet top 5 -unelmahankintalistalleni jo vuosia. Mökin ruokapöytään ne olisivat upeat. Otan varmaankin projektiksi hankkia yhden kerrallaan. Yläkaapiton keittiö tarvitsee mustat seinävalaisimet tai katosta riippuvat valaisimet. Olen yllättäen ihastunut heinäsirkkamaisiin, kiikkerän, mutta siksi herkän näköisiin Mantis -valaisimiin. Seinät aion maalata jollakin kittimäisellä vaalealla beigellä, kuten tällä Tikkurilan Y462:lla. Sävy pitää vain sovittaa huolella kaikkeen muuhun. Ja pitäisikö joku seinä maalata hyvin lähellä samaa sävyä olevalla toisella värillä? Entä se pukuhuone, jonne ei tule laattaa?

Ammattilainen osaisi taatusti sanoa. 

Makuuhuoneisiin haaveilen kokolattiamatolta näyttävästä juuttimatosta, mutta Finarten villantuntuiset matot olisivat upeita. Suuren, vihreän Suovillan voisin kuvitella olohuoneeseen ja ryijymäiselle Tie-matolle etsin kuumeisesti paikkaa. Yhtään sopivaa seinää ei oikein ole. Vain yksi seinä on mahdollinen. Mutta siihen tulee ehkä portaat parvelle. Rakentaja ja sisustaja ovat portaiden paikasta eri mieltä.

Oispa sisustussuunnittelija. 

6 comments so far.

6 responses to “Selkeitä ja vähemmän selkeitä ajatuksia mökkisisustukseen”

 1. K says:

  Kaikki tulee näyttämään ihanalta, olethan toteuttanut ja onnistunut jo muissakin teidän kohteissa, no worries lopputulos on varmasti kaunis, on jo nyt, pelkästään sijainti ja mökin ulkokuori on uskomattoman upea. Tsemppiä matkan varrelle

 2. Merja says:

  Sinä olet varustettu niin hyvällä maulla, että ei voi mennä pieleen. Kotisi on kivan persoonallinen, joten odotan kovasti mökkiprojektin etenemistä ja mihin valintoihin päädytte.

  • Eveliina says:

   Voi vitsi kiitos hirveästi 🙂 ihana kuulla! Itseluottamus tähän vaihtelee… tällaiset pohdinnat ja visualisoinnit kyllä auttaa 🙂

 3. Lilli says:

  Moikka! Sanoit monesti ettet ole suunnittelijaa hankkimassa mutta yhtä monesti että oispa suunnittelija. 😀 Tällainen vinkki siis, törmäsin somessa kiinnostavan oloiseen ja edulliseen sisustussuunnittelupalveluun, joka toimii kokonaan verkossa! Ehkä tämä voisi olla hauska kokeilu? 🙂 Netissä: https://glowdia.fi

  • Eveliina says:

   Kiitos vinkistä! Tämä on tämmöistä aaltoilua – haluan ja aion suunnitella itse, mutta välillä tekisi mieli antaa periksi ja ottaa ammattilainen avuksi! Mielenkiintoinen tuo juttu, täytyy kurkata kunnolla! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN