10 kysymystä joulusta

joulukotona-16

 

Mikä ihana ihana viikonloppu <3 Joulun aikaa valmiissa kodissa, kaikki laitettuna juuri niinkuin olen halunnut, eikä mitään puutu <3 Ei kotoa, ei olosta, ei elämästä – ei just nyt eikä koskaan tähän asti. Niin onnekas, onnellinen, kiitollinen olo. Tätä lomaa, vapaata jatkuu vielä puolitoista viikkoa, ei voi käsittää <3 Ei ole edes sellainen olo, että joulu olisi vasta edessä – se on täällä jo, ihan todella.

Siispä mielelläni vastaan kymmeneen jouluiseen kysymykseen, jotka Marja Vaaleanpunaisesta hirsitalosta lähetti. Kiitos Marja ihana <3

 

joulukotona-8

joulukotona-3

 

Missä vietät mieluiten joulusi?

Perheeni kanssa Varsinais-Suomessa. Olen viettänyt kaikki elämäni jouluaatot isovanhempieni talossa vanhempieni, veljeni, isovanhempieni, serkkujeni ja tätieni kanssa. Serkkujen ja veljen lapsikatras on kasvanut, ja isovanhemmat on jo monena vuonna katselleet touhuja pilven reunalta, mutta sinne samaan satakolmekymmentävuotiaaseen pappilaan me edelleen kokoonnumme. Sen juhlasalia, maalaistunnelmaa ja koko suvun läsnäoloa ei korvaa mikään. Meillä on käynyt kaikkina näinä vuosikymmeninä myös sama joulupukki!

Joulunpyhät vietän vanhempieni luona lapsuudenkodissani. Olemme viettäneet Mr:n kanssa melkein kaikki viisitoista jouluamme omien perheidemme kanssa, käyden toisillamme jonain pyhien päivänä syömässä. Tänä aattona kuljemme molempiin paikkoihin yhdessä, outoa!

Ensi vuonna tämä perinne saattaa katketa. Haaveemme on saada mökki valmiiksi, ja viettää joulua meidän molempien vanhempien ja molempien veljien ja veljien perheiden kanssa mökillä. Majoitustilaa riittäisi anoppilan mökillä ja meillä, ja tunnelma olisi varmaankin mieletön. Katsotaan, pitääkö aikataulu…!

Mikä on tärkein jouluperinteesi?

Viettää joulua yhdessä perheen kanssa. En osaisi kuvitella lähteväni vaikka ulkomaille jouluksi, saati kahdestaan Mr:n kanssa. Jouluun kuuluu Suomi. Joulu on maadoittumista, palaamista juurille. Minulle se ei ole vain loma ja vapaapäiviä muiden joukossa. Joulu on erityinen, maaginen, lämmin ja läheinen. Kaikkiin noihin sanoihin kuuluu perheen ja läheisten läsnäolo.

Millaista on suosikkijoulumusiikkisi? Mikä on lempijoululaulusi?

Pidän kaikista muista perinteisistä joululauluista paitsi ihan kauheimmista rallatuksista. (Esimerkiksi se Joulupukki suukon sai – ei kiitos.) Pidän mieluummin vähän surumielisemmistä suomalaisista, kuten Varpusesta jouluaamuna tai Sylvian joululaulusta. Pidän myös tosi paljon englanninkielisistä klassikoista. Tänä jouluna olen ollut erityisen innoissani Spotifyn Joulun Pianoklassikot -soittolistasta. Se on soinut kirjaimellisesti koko ajan, kun olen ollut kotona (hereillä :)).

 

joulukotona-5

joulukotona-17

 

Mitä haluat syödä jouluna?

Kaikkia näitä ja vain näitä: kinkkua (tai kalkkunaa), perunaa, kinkun kastiketta, porkkanalaatikkoa, rosollia ja kermavaahtokastiketta, herneitä, graavilohta, sipulia, smetanaa ja sienisalaattia. Joka joulu samat!

Mitä lapsuuden joulun traditiosta olet ottanut mukaan tai tulevaisuudessa aiot ottaa mukaan omaan jouluusi?

Vietän varsinaiset joulunpyhät edelleen siellä lapsuudenkodissa, jossa traditiot on aina samat. Joulurauhan juhlistuksen riisipuuro, hautausmaakäynti, aattoilta, ruoka ja pukki siellä maalla, aattoilta ja muutama lahja vielä lapsuudenkodissa, ehdottomasti myöhäisen aattoillan portviini (tämä on niin parasta!), ja joulupäivän totaalirentoilu kirjan kanssa pyjamassa haahuillen. Yleensä myös kävelylenkki kotikotimaisemissa kuuluu joulupäivään. Jouluun kuuluu nykyään myös omasta kodista nauttiminen joulunpyhien jälkeen ennen uutta vuotta. Vietetään aina muutama vapaapäivä välipäivinä, yhdessä, rauhassa, omassa kodissa. Jaetaan myös toistemme lahjat vasta kotona. Piparitalon tekemisen olen tuonut lapsuudenkodista omaan kotiini.

Millainen on kotisi tämän vuoden joulusisustus? Onko sinulla tapana uusia joulukoristeita?

Samanlainen kuin aikalailla ennenkin – kuusi muutamilla koristeilla, ja paljon pieniä valoja ja kynttilöitä. Muutama joulukukka <3 En itse asiassa uusi joulukoristeita lainkaan! Nyt olisin tarvinnut kuuseen enemmän koristeita, mutta mennään askeettisemmalla mallilla, kun ei enää löytynyt…! Rakkain joulukoristeeni on tuo ruskea Bruggen pukki. Vietin Bruggessa syntymäpäiväni ystävien kanssa kahdeksan vuotta sitten. Koko kaupungissa oli uskomaton joulutunnelma, ja tässä yhdessä kaupassa erityisesti <3

 

joulukotona-2

joulukotona-7

joulukotona-11

 

Oikea vai muovikuusi?

Oikea! Metsä on meille sydämen asia. Meidän perheillä ja suvuilla on aina ollut omaa metsää, nyt meilläkin pari hehtaaria siellä saaressa. Kuuset on aina haettu pappan metsistä, sittemmin omista, tai appivanhempien metsistä. Tänäkin vuonna. Meillä on kerrankin täydellinen paikka kuuselle olohuoneessa. Sanoinkin siis, että haluan niin ison, kuin tänne mahtuu. Pitää varoa, mitä toivoo – kolmemetrinen kuusi hipoo nyt kattoa ja täyttää leveydellään puolet olohuoneesta. Mutta ei se haittaa, se on niin niin kaunis!

Koristeita vaan ei ole juuri ollenkaan. Tein viisi-kuusi vuotta sitten joulupalloja omaan puolet pienempään kuuseen, ja samat ne ovat edelleen. Tämä kuusi vain olisi nielaissut noin nelinkertaisen määrän palloja…! Missään ei myöskään enää ollut kultaisia palloja, kun niitä etsiskelin. Ollaan siis ilman, näillä muutamilla harvoilla vain. Oikeastaan aloin pitää siitä – havut, kuusipuu itsessään tulee paremmin esiin. 38 metriä valonauhaa se kyllä hotkaisi! Jalkakin on vähän limiiteillä, joten ei pidä heilutella kuusiparkaa ohikävellessä.

Mikä tai mitkä ovat joulun värit?

Meillä ei (enää) oikein ole punaista joulunakaan, joten aika neutraaleilla, kotoa muutenkin löytyvillä väreillä mennään joulukin. Valkoisella, kullalla ja mustalla. Viininpunaisesta joulun aikaan pidän. Tummanharmaita uusia asioita tuli nyt myös jouluksi – Chhatwal & Jonssonin tyynynpäälliset sohvalla ja Villa Stockmannin päiväpeitto tosin jäävät joulun jälkeenkin.

Mitä toivot joululahjaksi?

Toivon joka joulu pyjamaa, kirjaa ja suklaata <3 Lisäksi olemme varmaan saamassa pari ihanaa kotijuttua. Saimmekin jo vanhemmiltani tuon ihan täydellisen päiväpeiton sängylle. Toivon myös vain ihanaa ruokaa ja läheisten kanssa vietettyä aikaa. Sitä, että kaikki olisivat terveinä <3

 

 

joulukotona-12

joulukotona-13

joulukotona-6

joulukotona-14

 

Mikä joulussa on parasta?

Rauha. Yhdessäolo. Magia <3

 

joulukotona

joulukotona-15

 

6 comments so far.

6 responses to “10 kysymystä joulusta”

 1. Merja says:

  Joulu ei ole Joulu, ilman perinteitä. Joulu on vuoden juhlista ihanin. Hyvää Joulua Sinulle ja kiitos kivoista postauksista.

 2. Päivi says:

  Joulusi kuulostaa täydelliseltä! Rauhaisaa ja tunnelmallista joulunaikaa sinulle ja perheellesi! Kiitos mukavista ja rehellisen kuuloisista postauksista ja toivottavasti jaksat tehdä niitä meille edelleen ensi vuonna!

 3. MD says:

  Ihanalta kuulostaa teidän joulu. Ja hei, tuo teidän kuusi on ehdottomasti mun makuun juuri tuollaisena, ihana! En kaipaa omaankaan kuuseen liikaa koristeita.

  Ihanaa joulua ja rentouttavia vapaita teille! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN