Milloin mökki on valmis?

mokkilokakuu-3

 

Kuulen usein tuon kysymyksen, ja joka kerta se tuntuu niin kovin hassulta. Kysyjä on tietysti vain kohteliaan kiinnostunut siitä, mitä mulle ja meille kuuluu, mutta tulee samalla olettaneeksi, että mökki on joskus valmis. En oikeastaan ymmärrä, että ehkä se sitä joskus on. Koteja kun on rakennettu, niillä on ollut tarkatkin deadlinet. On oikeasti mietitty, että kohta muutetaan. Sen on jotenkin käsittänyt.

Tätä en käsitä, vieläkään. Että meillä edes on tällainen paikka. Aika usein luulen, että tämä on ihan leikkiä. Että ei meillä oikeasti voi olla unelmien mökkipaikkaa. Tämä on joku piilokamera. Koti ihmisellä voi olla ihana, mutta miten meillä näin nuorina voisi olla jo ihanan kodin lisäksi jotain tämmöistä, minkä olen laskenut elämässään vain paljon voittaneiden eksklusiiviseksi luksukseksi. Tiedän toki sen, paljon me ollaan elämässämme voitettukin. Saatu niin paljon. Epätodellinen tämä asia silti on. Epätodellinen.

Siksi, vaikka unelmoinkin valmiista kesistä meidän saaressa, omalla mökillä, unelmoin siitä samalla tavalla kuin kuka tahansa. Kuka tahansa, kenellä ei ole mökkiä, sellaista rakenteilla tai missään mahdollisissa suunnitelmissakaan. Sitä selailee haaveboardeja Pinterestiin, näkee päiväunia päiväunista meren ääressä ja leppoisista kesistä saaristossa. Ah, olisipa joskus tuollainen! Voisipa viettää aikaa tuollaisessa paikassa! Kunpa saisi joskus sisustaa oman mökin! Ihan just niin minäkin teen. Näen kyllä, että me rakennetaan mökkiä oikeasti, mutta en oikeasti ymmärrä, että se on totta. Enkä sitä, että se on joskus valmis.

 

mokkilokakuu-11

mokkilokakuu-2

mokkilokakuu-14

mokkilokakuu-8

Otin tämän kuvan siksi, että toivottavasti jo ihan pian voin ajatella, että yök, olipa kamalaa, kun sisäänkäynti näytti tuolta! Nipistäkää mua sitten. 

 

Valmiusasteen kyselyille tekee mieli naurahtaa siksikin, että ei meillä ihan oikeasti ole tietoa, milloin se valmistuu. Ja vaikka hitaus tuskastuttaa ja huolettaa joskus paljonkin, olemassa on se toinen puoli, jossa sillä ei ole mitään väliä. Toive valmistumisesta liittyy vain siihen, että toivoisin tämän jatkuvan tekemisen joskus loppuvan. Haluaisin, että me voitaisiin käydä töissä ja sen jälkeen viikonloppuisin ja lomilla tehdä mitä huvittaa. Viettää vapaa-aikaa. Olla vain. Keksiä ex tempore -tekemistä, olla siellä mökillä. Koska tietenkin me siellä oltaisiin, se on maailman ihanin paikka. Siksi me sitä tehdään, että saataisiin olla siellä mahdollisimman paljon.

Nyt kuitenkin sinne meneminen ja tekeminen on pakko. Joka vapaa hetki, jota ei vietetä siellä, nakuttaa mielen pohjalla aikana poissa mökiltä. Niin kipeän kaivattuja kuin vaikka viikonloput kotona onkin, se on velka-aikaa, joka on ennemmin tai myöhemmin maksettava mökkityöllä takaisin.

Siis vaikka valmistumisen päivämäärällä ei ole väliä, haluaisin sen koittavan mahdollisimman pian. Jotta työ voisi tauota. Jotta vapaa-aikaa olisi. Jotta voisin ymmärtää, huomata, tiedostaa sen järjenvastaisen ilon ja onnen, että meillä todella silloin on tuollainen paratiisipaikka.

 

mokkilokakuu-5

mokkilokakuu-7

mokkilokakuu-4

mokkilokakuu-15

mokkilokakuu

mokkilokakuu-13

 

Mökin valmistuminen on vähintääkin yli vuoden, ehkä puolitoista alkuperäisiä kaavailuja jäljessä. Toteutettiin unelma uudesta kodista, ja unelmia sijoittamisesta tässä välissä, ja ne vaativat ne isot remontit. Kohdattiin ja käytiin läpi myös paljon aikaa ja energiaa ottaneita muita, vaikeita asioita elämässä, eivätkä ne jättäneet energiaa mökille. Ei myöskään luovuttu matkoista ulkomailla, jotka olisi olleet hyvää loma-aikaa myös mökin rakennukseen. Velka-ajalla siis matkustettiin.

Jokin totuus on myös siinä, että sisätyöt on mielettömän hitaita. Toissatalvena pykättiin koko ulkolaudoitus taloon päivinä, jolloin aurinko antoi valoa vain muutamille tunneille. Loput kaamoksen tunneista oli mahdotonta työskennellä, hukkaan heitettyä aikaa, kun saari ja meri oli pilkkopimeä. Silti saatiin valtavia asioita aikaiseksi. Nyt mitään edistystä ei näy, vaikka täällä välillä oltaisiinkin.

Mr. aloitti uusissa töissä, eikä sellaisista ole ensimmäisinä viikkoina tai kuukausina kovin helppo irrottautua joka perjantaiksi etätöihin. Etäperjantait nimittäin on helpottaneet rakennusaikaa paljon. Silloin voi saapua saarille jo torstaina, aloittaa aamuvarhaisella, vaikka vielä pimeällä omat päivätyöt, ja ehtii vielä hetkeksi mökkitöihinkin. Lauantai on koko päivä aikaa, kun ei tarvitse ehtiä käymään yhdeksältä aukeavassa kaupassa, kun kauppareissun on voinut tehdä jo torstaina tai perjantaina alta pois.

 

mokkilokakuu-10

mokkilokakuu-9

mokkilokakuu-16

mokkilokakuu-6

mokkilokakuu-12

 

Haluan lukea tätä tekstiä vuoden päästä ja ajatella, että onneksi ei olla enää tuossa vaiheessa. Sitä ennen toivon, että osaisin vastata otsikon kysymyksiin nauramatta tai vaipumatta epätoivoon.

21 comments so far.

21 responses to “Milloin mökki on valmis?”

 1. Hanna says:

  Teidän mökistä tulee kyllä aivan ihana! Ja kivaa kuulla että suhtaudutte rakentamiseen kuitenkin armollisesti, koska teillä todellakin on ollut projekteja parin vuoden aikana varmasti enemmän kuin monella koskaan. Hurjasti tsemppiä rakentamiseen!

  • Eveliina says:

   Kiitos, niin meistäkin siitä tulee 🙂 joo onneksi voi, kun mikään pakollinen ei riipu tavallaan siitä. Kotien remppaamisessa stressi on aina vähän isompi…! Kiitos tosi paljon, sitä tarvitaan! 🙂

 2. Johanna says:

  Ihan mahtavasti olette kyllä edistyneetkin! Ja siitä tulee niin hieno. Täältä sivusta, ja täysin näiden postaustesi perusteella, projektia seuranneena ei voi käsittää, että olette ehtineet noin paljon kaikkea muutakin rakennusaikana.. Se jos mikä on käsittämätöntä ja epätodellista. Tsemppiä! Ihan kohta pääset sisustamaan, vuosi menee nopeasti (tai puolitoista)

  • Eveliina says:

   Kiitos, niin se taitaa olla! Kolme vuotta takana vain alkaa tuntua pitkältä… ihana siitä kyllä tulee! 🙂 huh no joo onhan se, kun noin listaa! :O mutta tämä onkin sitten jäänyt kokonaan siksi aikaa. Nyt ei kuitenkaan muita projekteja tiedossa, joten kaikki energia tähän 🙂

 3. Laura says:

  Upealta näyttää jo nyt! 🙂 Raksaprojektit ovat aina uuvuttavia ja todella pitkältä tuntuvia, mutta sitten se on ihanaa, kun projekti on valmis! 🙂

  • Eveliina says:

   Kiitos! 🙂 ulkokuori on valmis, se helpottaakin, kun sitä voi katsella 🙂 ja sisähommat on tietysti kivoja talvella…!

 4. Johanna says:

  Olen ollut sun lukija jo jonkin aikaa, mutta nyt vasta kommentoin ekaa kertaa. Tykkään niin sun kirjoitustyylistä! Kovasti tsemppiä mökkiprojektiin, siitä tulee todella upea 🙂

  • Eveliina says:

   Hei kiitos Johanna ihan hirveän paljon! <3 Miten ihana kuulla, ja miten kivaa, että kommentoit! Siitä tulee aina tosi hyvä mieli 🙂 Kiitos kovasti, huh sitä tarvitaan...! Kyllä siitä meidänkin mielestä tulee tosi kiva, sitten joskus... 🙂

 5. Sade says:

  Viikko sitten meillä viimeinen pakollinen homma raksalla valmistui. Ajatukset ovat NIIN tuttuja, mutta usko pois, tuo hetki koittaa ennemmin tai myöhemmin 🙂

  • Eveliina says:

   Oijettä, olen niiiiin kateellinen! Nauttikaa! Huh, ehkä joskus koittaakin joo… 🙂 Kiva sentään olla sisähommissa jo, se tuntuu “loppusuoralta”, vaikkakin hyyyyvin pitkältä sellaiselta 😀

 6. Meri says:

  Olette kyllä ehtineet vaikka kuinka paljon! Ja kyllä se taas edistyy sieltä, ihan varmasti!

  • Eveliina says:

   Kiitos kovin, niinhän se on! Tässä asiassa pitäisi katsoa välillä taaksepäin eikä tuskailla edessä olevaa…! 🙂

 7. Päivi says:

  Teidän mökkiprojekti on jo hyvällä mallilla, kun pääsette sisätöihin.Silloin sitä alkaa näkeä työn tulokset ja voi tehdä hommia kelillä kuin kelillä. Ollaan rempattu kaksi vanhaa taloa vapaa-ajankäyttöön itselle ja nyt alkaa olla molemmat valmiita! Aikaa on kanssa kulunut jo 3 vuotta siitä kun aloitettiin. Ihanaa nähdä työnsä tulokset ja mulla on kanssa samanlainen mies kun sulla että omin käsin tekee kaiken… Onneksi on taitoa! Minä siitten hanslankarina ja loppuvaiheessa sisustajana! Tsemppiä rakentamiseen ja niin odotan milaiseksi teette sisäpuolen, mökkinne on ihanan moderni, muotta luontoon sulautuva ulkoasultaan!

  • Eveliina says:

   Onhan se kyllä! Tämä välivuosi vaan ei ollut suunnitelmissa, mutta onneksi sen aikana tuli hoidettua muita asioita hyvälle mallille 🙂

   Oi ihanaa, te pääsette jo nauttimaan, vau!! Olen kyllä joka päivä ihmeissäni siitä miten Mr. osaa kaiken tuon tehdä…!

   Sisustaminen olisi parasta, kun sinne asti päästän, voih…! Pinterestiin olen keräillyt siitä ajatuksia 🙂

 8. Katri says:

  Voih, tsemppiä! Vaikka te olettekin jo niin pitkällä, niin ymmärrän kyllä kärsimättömänä ihmisenä miten tuskastuttavaa on odottaa mökin (tai ihan minkä tahansa muun asian) valmistumista. Mutta kyllä se siellä häämöttää ja onhan se palkinto tuosta uurastuksesta paras mitä voi olla. Miettikääpä niitä ihania tulevaisuuden vapaita viikonloppuja, kun saatte lähteä mökille vaan löhöilemään ja rentoutumaan. Ihan parasta <3

  Heh, tulikin mieleen, että blogien lueskelun sijaan pitäisi itse asiassa olla tekemässä yhtä hirveää kouluprojektia, jonka valmistuminen myös tuntuu olevan valovuoden päässä…

  • Eveliina says:

   Suuri kiitos! <3 Olen kyllä tosi kiitollinen tällaisesta tilanteesta ylipäätään. Mutta tietysti sitä valmistumista odottaa 🙂 Niinpä, kyllä se sitten palkitsee <3 Apua NIIN MUNKIN PITÄISI!! Olen tuhansia viikkoja myöhässä mun pienistä opinnoista, joita meinasin tänä syksynä suorittaa, pakko ryhtyä hommaan viikonloppuna :O Tsemppiä meille!!

 9. Merja says:

  Jos ihmisellä on tuossa iässä tuollainen paikka, niin mitä väliä vaikka telttailisi siellä ensimmäiset kymmenen vuotta. Kerrassaan ihana.

 10. Anonymous says:

  mikä sävy teillä on ikkunan karmeissa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN