Arjen valoja

pleats-5

 

Mainitsinkin, että ollaan tänä syksynä yritetty keksiä arkeen erilaisia pieniä kivoja juttuja. Jotain, mitä odottaa, jotain vähän erityistä, jotain yhdessä. Arjella tarkoitan tässä sitä pitkien lomien välistä elämää, enkä välttämättä niinkään vuorokausia maanantaista perjantaihin.

Luulin, että olin ihan uudestaan keksinyt tämän, kunnes muistelin vanhoja postauksiani – varmaan joka syksyltä löytyy samanlainen… Ja joka keväältä sitten kuitenkin väsyneitä postauksia siitä rumbasta, johon kuitenkin on ajautunut, ja joku viikon hermoloma jossakin auringossa, minkä jälkeen paluu ralliin on entistä kovempi ja kesäloman kaipuu vielä suurempi. En ajatellut näitä seuraavaksi kertomiani syksyn arki-iloja miksikään sen suuremmaksi vuodenkulun pelastajiksi, mutta itse asiassa varmaankin pitäisi. Ettei uppoaisi taas pinnan alle, kun kuukaudet pimenee ja kohina lisääntyy.

En kuitenkaan vielä ajattele liian syvällisiä näistä pienistä iloisista arkiasioista, ettei niistäkin tule jotain, mitä suorittaa. Usein nämä ei oikeasti ole edes mitään spektaakkeleja. Mutta toistuvia niiden pitää olla.

Yksi kivoimmista on maanantainen saunavuoro. Meillä oli Kampissa oma sauna. Ei juuri koskaan käytetty sitä, koska se oli jotenkin hankala, ja tietenkin superpieni. Mökillä tuli kuitenkin käytyä paljon, siellä sai saunoa. Musta ajatuksessa käydä taloyhtiön saunassa omalla saunavuorolla on aina ollut jotain ihanaa kaupunkilaisromantiikkaa. Sellaista korttelielämää, naapuriyhteisöllisyyttä, samanlaista yhteenkuuluvuutta kuin lapsena hipsiä kylpytakissa pihan poikki isolla suvulla ulkosaunaan, ja grillata sen jälkeen makkaraa ennen nukkumaan menoa. Töölössä oli saunat, mutta ei jotenkin ehditty tutustua koko ajatukseen.

Tässä uudessa talossa on tosi vähän asukkaita, vain parikymmentä. Sauna on vastarempattu, ja se on tuolla kattoterassilla. Jos saunavuorolista oli Töölössä tupaten täynnä, ja aika tiukasti vain tunnin, täällä on tyhjiäkin päiviä saunavuorokalenterissa, ja aika harvoin kait kukaan edes käyttää vuorojaan. Isoissa asunnoissa taitaa kaikilla olla omansakin. Me otettiin siis heti maanantaisin kahden tunnin vuoro. Alkuviikon usein ankeimpaan päivään. Meidän rapussa asuu kolme ihmistä meidän lisäksi, ja kokonaisia kerroksia on tyhjillään. Hiippaillaan siis siellä kaikessa rauhassa pelkät pyyhkeet päällä vintille saunaan, ja takaisin kotiin kellariin. Saunan jälkeen ollaan suunniteltu aina jotakin kivaa pientä syötävää – lämpimiä leipiä, suolaisia piirakoita, sellaista.

 

pleats-6

pleats-7

pleats-10

 

Mitään tavallista ei saa väheksyä näissä arki-iloissa lainkaan. Normaalisti päädyttäisiin aina iltaisin sohvanpohjalle epämääräisesti katsomaan telkkaria, selaamaan koneita ja kännyköitä, hajanaisesti kommunikoimaan myös keskenämme. Spesiaalia silloin onkin se, että vaikka aamulla tai päivällä sovitaan erikseen tekstarilla siitä, että hei, katsotaanko tänään vaikka se ja se leffa tai yhteinen ohjelma. Silloin siihen asennoituu, ei jää hillumaan hoitamaan asioita kaupungille, vaan on jälleen jotain mitä odottaa. Laitteet jää käsistä pois, ja seurataan jotain yhdessä.

Joskus teen tätä myös itsekseni – sovin, että tänä iltana vain luen. Luen niitä kirjoja, joita kaipaan, lehtiä, jotka jäi lojumaan, enkä ota sitä kännykkää käteen.

Tehdään myös ruokaa yhdessä. Sovitaan erikseen, mitä tehdään, ja otetaan sille se samanlainen hetki kuin tuolle leffan katsomiselle. Esimerkiksi se taannoinen lettuilta.

Ulos lähteminen on myös parasta. Yleensä se aina tarkoittaa päivän jälkeistä tuulettumista kävellen ja jutellen ulkona. Mun täytyy myöntää, että olen tosi huono kuuntelija. Keskittymiseni harhailee, päässäni surraa miljoona asiaa samaan aikaan ainakin arkisin, enkä osaa useinkaan kuulla, mitä toinen sanoo. Ulkona se on usein helpompaa. Silti olen asiassa onnettoman huono edelleen.

Sitten on vielä ne ”oikeat” ulos menemiset. Leffa tai ulos syömään. Tai molemmat. Ihania, paljon harvinaisempia. Näiden kanssa ollaan kuitenkin nyt muutaman vuoden ajan skarpattu oikeasti. Ainakin noin kerran kuussa tällaisia toteutetaan. Kerran kuukaudessa voisi ajatella olevan aika harvoin. Oikeasti se tuntuu aika tiheältä, aika kun kiirii aina alta.

 

pleats-12

pleats-9

pleats-8

 

Sitten mökille lähteminen. Ihan konkreettisesti juurikin lähteminen on se juttu. Se on aina jotenkin niin erityinen hetki. Sitä tietää, että aivan takuuvarmasti syke laskee ihan kohta. Aivan takuuvarmasti edessä on meri, eikä mitään väliä millainen keli (ellei kyydissä ole ikkunalaseja). Aivan takuuvarmasti siellä on sauna, ja pari päivää vapaata. Takuuvarmasti siellä on omat kalliot. Menomatkalla mietitään viikonlopun menu, käydään lempikaupassa ja oikeastaan ihan aina Paraisilla syömässä. Ne on ihania rutiineja, jotka kuuluu joka mökkimatkaan, ja joista ei tarvitse enää erikseen edes puhua. Kumpikin tietää, että matkalla tehdään automaattisesti aina nuo asiat. Mökkiviikonloput on aina tiedossa edes suunnilleen muutamia kuukausia eteenpäin.

Kuten huomattua, konstit ei ole kovin kummoisia. Ihan tavallisia jokapäivänjuttuja itse asiassa. Oikeastaan niitä yhdistää vain yksi asia. Se, että asialle antaa ajatusta. Suunnittelee vähän. Se auttaa laskeutumaan tilanteeseen ja tietoisuuteen.

Yksi asia on kuitenkin tässä tänä vuonna ollut iso konkreettinen apu: viimejouluinen lahjani Mr:lle, date box. Jo vuotta ennen tuli siis keksittyä joka kuukaudelle jotakin erityistä. Joku jo kysyikin, mitä olen niihin keksinyt. Niissä on ollut mukana samanlaisia tavallisia asioita, kuin jo luettelin: ilta kotona, sunnuntai brunssilla, päivä pyöräillen, piknik ulkona ja sellaista. Muutama spesiaalimpi juttu on mahtunut mukaan, kuten maaliskuinen Berliinin -matka ja joulukuussa koittava keikka Tavastialla.

Tällaiset jutut on tehneet jo nyt syksyn arjesta monta kertaa ihanampaa <3

 

pleats-2

pleats-11

Lexington sweater
Zara skirt
Beck Söndergaard scarf
Nike shoes
Furla backpack

14 comments so far.

14 responses to “Arjen valoja”

 1. Elma says:

  Voi Eveliina! Ihania harmaan arjen väripilkkuja. Suunnittele – toteuta! Just napasahtaa meidän kalenteriin yhteinen leffailta kerran kuussa! Ja siis ihan kaupungille leffateatteriin; kotisohvalle usein nukahdan, mutta leffateatterissa on ihan eri fiilis. Ja noi ulkona kävelylenkeillä keskustelut on kyllä ihan parasta laatuaikaa yhdessä.

  – Elma –

 2. Annamari says:

  Tässä taloyhtiössä on vähän sama ongelma saunavuorojen kanssa, että hajanaisia jäljellä ja nekin lyhyitä. Toivottavasti seuraavassa taloyhtiössä olisi parempi valikoima, ainakin taloyhtiö on uusi ja saunatilat pitäisi olla viimesen päälle 🙂 joskus kavereiden kanssa lenkkeiltiin ja mentiin jonkun taloyhtiöön lenkkisaunaan, mutta niissä oli usein kova kuuma löyly kun sauna ollut tyhjillään pitkän aikaa.

  • Eveliina says:

   Me ollaan kyllä tykätty hirveästi tästä saunavuoroasiasta! Tuntuu, että joka viikko siitä saa jotenkin enemmän irti. Erityisen ihanaa on katsella saunassa ikkunasta puiden latvoja nyt syksyllä – ne on joka viikko eri näköiset 🙂 Ja joo, lenkin jälkeen olisikin huippua mennä saunaan! Hei tämä pitää ehdottomasti toteuttaa! Maanantailenkki ennen saunavuoroa 🙂

 3. Aleksia says:

  Aivan ihana postaus jälleen kerran – uppouduin ihan täysin tunnelmaan. Niinhän se on että ei tarvitse olla rakettien pauketta koko aikaa, vaan ihanaa arkea yhdessä ja oikean ihmisen kanssa ne pienetkin jutut on erityisiä. Olette ihania!

  • Eveliina says:

   Voi kiva kuulla! Ja hei nimenomaan! Ei mitään kummallisuuksia, mutta ajatusta asiassa pitää olla. Liian helposti sitä lilluu tavanomaisuudessa – mikä sekin on siis aivan ok ja aivan normaali olotila meillekin – mutta panostus tuntuu aina ihanalta. Vaikka se olisi ihan pienen pieni asia, kuten nämä tässä. Hih, voi ihana 🙂

 4. Ensinnäkin: ihana asu! Tällaista toivoisin oppivani omaankin pukeutumiseeni – rentoa, mutta siistiä! Valitettavasti oma työ mahdollistaa vaikka pieruverkkareissa toimistolle menemisen ja niin tulee aika usein tehtyä. Pitäisi alkaa panostaa enemmän siihen, että olisi mukavia ja rentoja, mutta siistejä yhdistelmiä valmiudessa 🙂

  Toiseksi: Ei hitsi miten paras asukuvaterassi sulla on siellä kotona käytössä! Täydellistä 😀

  Kolmanneksi: Toi on NIIIN tärkeää, että tekee sen päätöksen tehdä ajasta erityistä. Muuten käy just noin kuten kuvailit, sitä vain valahtaa sohvan nurkkaan ja vapaa-aika valuu kännykän ja koneiden räpläämiseen ja telkkarin tuijottamiseen.

  Me tehdään monia juttuja just samoin kuin te! Perjantain saunavuoro on ihan parasta (vaikka tietty Jonin jalkapallopelit on olleet koko kesän sen päällä), ennalta tehty päätös leffaillasta, yhteinen sämpylöidenleipomishetki tai viikon ruokien valmistelua muuten.

  Me päästään niin harvoin Keski-Suomeen mökin ja luonnon rauhaan, että yritetään tutustua aina lähiseutujen luontopolkuihin, kun mahdollista. Ja viikonloppuaamun spesiaalit aamupalat! Ne on ihan paras perinne, varataan kaikkea hyvää ja ehdottomasti tuoremehua.

  Ei olla mitään baareissa tai muutenkaan tapahtumissa ramppaajia, mutta viime vuonna alettiin käydä keikoilla Tavastialla tai joskus Circuksessa – se oli ihan parasta hupia! Livemusiikki se vaan toimii, vaikka ei välttämättä oma suosikkibändi lavalla olisikaan.

  Mun mielestä on jotenkin tunnelmallista tavata joskus myös suoraan omien töiden/rientojen jälkeen jossain muualla kuin kotona. Toki parasta on lähteä syömään tai leffaan tai kaupungille yhdessä kotoa käsikädessä, mutta myös on jotenkin hauskaa tavata omien työmenojan varrella tai jälkeen vaikka drinksuilla. Kai se hupi perustuu siihen, että tulee vähän sellainen olo niin kuin deittailtaisiin, eikä asuttaisi aina yhdessä. Ettei just ennen treffejä viedä roskapussia ja todeta, että vessapaperia pitää ostaa kotiintullessa 😀

  Mitähän vielä tulee mieleen? No, olkkaripiknikit on ollut mun uusi suosikki! Sitä kyllä suosittelen, varsinkin kun piknik-kattaukseen voi kerätä hyvin kaikki satunnaiset jääkaapin jämät 😀

  • Eveliina says:

   Hih, mähän sanoin viimeksi, että seuraavaksi tulee vähän erilaista asua tämän hameen kanssa 😀 Itse asiassa, oltiin tuona aamuna aamiaisella Kaivarin rannassa, ja eräs aasialaistaustainen nainen käveli ohitse vastaavassa asussa, ja sain inspiraation pukea täsmälleen jotain tällaista! Olen huomannut ennenkin reissuilla ja Suomessakin, että jostain syystä Aasiassa yhdistetään tosi taidokkaasti midimittaisia alaosia tennareihin ja löysiin, rentoihin yläosiin ja paksuihin huiveihin – love it! <3

   Ja joo, toi terassi, aah! <3

   Kuulostaa just samoilta jutuilta, mitä me tehdään! Niin kivaa 🙂 Ja toi on muuten totta, että on kiva deittailla käymättä kotiruudun kautta. Aika harvoin tehdään sitä, mutta joskus! 🙂

 5. Alma says:

  Peukut asulle, siisti & kiva
  Taloyhtiön lenkkisauna rules! Sama juttu,vanhassa kotonani oma sauna-en käyttänyt. Uusi taloyhtiön saunaosasto on ihana! Joka vko. Tiistai. Mun vkon vaikein pvä. saunan jälkeen pyjama, jädee….kotoilua.
  Arki on ihmisen parasta aikaa!syksylläkin.

  • Eveliina says:

   Kiitos paljon! Ja oi, kuulostaa ihanalta 🙂 maanantai on tosiaan melkein meidänkin viikon kohokohta! 🙂

 6. Helena says:

  Kuulostaa ihanalta yhteiseltä tekemiseltä! Itse olen miettinyt samaa, että ei yhteisen ajan tarvitse eikä se voikaan olla täynnä spektaakkeleita ja hienoja dinnereitä 🙂 Mielestäni yhteiset kävelylenkit, jonkun molempia kiinnostavan sarjan katsominen ja yhdessä syöminen ovat parasta. Mies onneksi pitää samoista asioista ja juuri siitä, että tehdään pieniä juttuja arjessa yhdessä 🙂
  Mä tein sinun ja Linda Juholan inspiroimana miehelle treffiboksin meidän 1-v kihlapäivän kunniaksi. Ihan mainio idea teiltä, kiitos vaan! Me ollaan menossa lätkäpeliin, hotelliaamupalalle, viinille ja luontopolulle ainakin. 🙂

  PS Ihana tämä sun asu!

  • Eveliina says:

   Siis nimenomaan. Juttu on se, että sitä miettii vähän, ja varaa sen ajan. Ei oikeastaan se, mitä se tekeminen on 🙂 Hei onpa kiva kuulla! Se on ollut niin hauska idea! 😀 Kuulostaa just kivoilta jutut, joita olet sinne keksinyt <3 ja kiitos 🙂

 7. Meri says:

  Olipa kiva postaus! Mä oon niin tylsästi lapsien ja ruuhkavuosien pyörteissä, että pienet hetket miehen kanssa ovat kiven alla, mutta ne olisi niin tärkeitä. Sun arkijutut kuulostavat ihanilta! Ah, sauna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN