Betoni-Berliini

betoni-berliini

 

Viime viikon maanantain ja tiistain työmatka Berliiniin vei meidät sinne jo perjantai-iltana huvikseen. Reivimeininki on aikalailla samassa suunnassa elämää kuin ylioppilaskirjoitukset, joten bile-Berliini jäi näkemättä. Bisse-Berliinikään ei kiinnostanut, joten betoni-Berliini jäi jäljelle. Tykätään kauniista taloista ja kaupunkien tunnelmista, mutta Berliinissä kumpikin jätti aika kylmäksi. Kirjaimellisesti. Kaupunki ei vienyt sydäntä, ennemminkin ääreisverenkierron. En ole eläissäni ollut niin jäässä kuin kolme päivää Keski-Euroopan kevättuulessa! Ja mulla oli sentään talvitakki ja normaalit talvivarusteet (ehkä kenkiä lukuun ottamatta). Jouduttiin silti kumpikin ostamaan reissusta toppatakki!

Tehty matka on silti aina onnistunut matka, ja reissusta jäi hyvä mieli. Aika yhdessä oli ihana, ja uuden paikan näkeminen aina huippu. Kaksi ravintolaa oli täydellisen onnistuneet (L’Osteria Bikini Berlin -ostoskeskuksen lähellä, ja Lutter & Wenger Charlottenstraße 56:ssa), muurinpalat yllättävän pienet, ja kokemus kaupungista jotenkin outo. Kolkko? Ku’Dammin ostoskatu oli kyllä oikein kiva, ja kahviloissa lämmin.

Historia kiinnosti eniten. Sen sanottiin olevan näkyvissä kaikkialla. Tietyllä tavalla olikin, mutta olin silti yllättynyt, miten tutusti. Olen kuullut samat asiat jo peruskoulussa, olisin odottanut Berliiniltä jykevämpää vastuuta. Juutalaismuseo oli reissun parasta. Rakennus itsessään on taidokas, ja ehdottomasti museon parasta antia.

 

betoniberliini-11

 

Checkpoint Charlie
Paikkana historiallinen ja hieno nähdä, mutta aikamoisen jenkkikaupallistettu nyt.

 

betoniberliini-14

betoniberliini

betoniberliini-2

 

Ilmeeni kaikissa pakollisissa autonäyttelyissä maailmankolkasta riippumatta.

Classic Remise
Wiebestraße 36-37

 

betoniberliini-9

betoniberliini-10

 

Juutalaismuseo oli vaikuttava.

Jüdisches Museum Berlin
Lindenstraße 9-14

betoniberliini-7

betoniberliini-13

betoniberliini-4

betoniberliini-12

 

Berliinin museoiden juttu näytti olevan lukeminen. Kovasti paljon luettavaa joka paikassa. Niin myös Gestapon päämajan paikalle rakennetussa Topographie Des Terrors -museossa. Painavaa tekstiä, tosin.

Topographie Des Terrors
Niederkirchnerstraße 8

 

betoniberliini-16

betoniberliini-5

 

Valtiopäivätalo oli Berliinin-kuvani ilmentymä. Vaikkei betonikuutio, onnistui olemaan kylmän ja pelottavan kalsea. Ja jättimäinen.

Reichstag
Platz der Republik 1

 

betoniberliini-15

betoniberliini-19

betoniberliini-20

 

Isolla kirkolla ja museokorttelissa tunnelma oli vähän viihtyisämpi.

Berliner Dom
Am Lustgarten

Museumsinsel (mm. Neues Museum, Pergamon)

0 comments so far.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN