Urapukeutuja: tavoitteeni ja pukukoodini

outfitjan

 

Muistatteko, kun syksyllä kirjoittelin ystäväni Ullan lanseeraamasta Urapukeutuja -metodista, työpukeutumisen koodista naisille? Urapukeutuja -metodin yksinkertainen tavoite on tehdä työpukeutumisesta helppoa. Kun yhden kerran ottaa kunnollisen hetken pohtiakseen metodin mukaisessa järjestyksessä omaa työvaatekaappiaan, asialla ei enää koskaan tarvitsisi vaivata päätään. Ei epätoivoisia aamuja sukkahousut solmussa, ei noloa palaveripaniikkia täysin väärässä asussa, ei ahdistusta vaatekaupassa, kun pitäisi taas löytää jotain työvaatteita.

Pointtina on määritellä univormusi. Sinun kaksi tai kolme työasuasi, joiden mukaan menet aina. Ostoslista on kuin ruokakauppalista: vain puuttuvat palaset, jotka jokainen on univormujen osia. Univormu sopii kaikkiin työtilanteisiisi, ja joka aamu se on valmiina. Univormu ei kuitenkaan ole tylsä juttu ja yksi tietty asu, vaan raamit sille, mitä työasuihisi kuuluu. Urapukeutujan blogista ja tästä vanhasta tekstistäni löytyy lisää itse asiasta.

Minä päätin tehdä tämän homman. Olen kypsytellyt tätä asiaa aika useinkin mielessäni sen jälkeen, kun metodiin tutustuin. Nyt parin kuukauden jälkeen ja remppakaaosten helpotettua hetkeksi, on aikaa ryhtyä toteuttamaan asiaa.

Metodi koostuu viisiosaisen listan läpikäymisestä ja toteuttamisesta:

 1. Määrittele tavoite – mitä haluat työuraltasi
 2. Tunnista soveltuva pukukoodi
 3. Määrittele itsellesi univormu x 2
 4. Valitse värisi
 5. Laadi listat: mitä univormujen palasia kaapistasi jo löytyy, mitä tarvitsee hankkia

 

outfitjan-12

outfitjan-10

outfitjan-17

outfitjan-20

outfitjan-8

grainoutfitjan-15

 

Aloitan tässä postauksessa kahdesta ensimmäisestä kohdasta: tavoitteesta ja pukukoodista. Oikeasti kuitenkin aloitin tyhmästi keskeltä, ja mietin univormuja. Niitä oli jostain syystä helpointa ajatella. Kahteen ensimmäiseen kohtaan oli kuitenkin vaikeampi tarttua.

 

 1. Määrittele tavoite – mitä haluat työuraltasi?
  1. Mikä on todellinen unelmatyösi?
  2. Missä haluat olla viiden vuoden päästä?
  3. Minkä työn haluat seuraavaksi?

Todellisen unelmatyön nimeäminen osoittautui todella vaikeaksi. Se löytyy sen laatikon ulkopuolelta, jonne minun on hirveän vaikea nähdä. Laatikossa on nykyisiä asiantuntijatehtäviä poliittisten asioiden ympärillä, mutta sen ulkopuolella olisi taatusti jotakin luovempaa. Jotakin visuaalisempaa, kirjallisempaa, itsenäisempää, johtavampaa. Matkustamista, globaalien asioiden ymmärtämistä. En tiedä miten nämä voi yhdistää yhdeksi työksi, mutta en usko, että välttämättä tarvitseekaan. Tämä vaatisi selkeästi huomattavasti enemmän miettimistä. Olkoon tämä nyt alku pohdinnalle, eikä valmis vastaus.

Viiden vuoden päästä haluaisin olla ulkomailla ehkä nykyisten tehtäväsisältöjen parissa. Haastavammassa ja vaativammassa positiossa. Mielellään myös eri substanssisällössä kiinni. Aika selkeää on se, että esimiestehtäviä en ainakaan vielä janoa.

Seuraavan työn näkeminen on jo helpompaa. Suuntia on oikeastaan kaksi: jatkaa tämän substanssin kanssa eri näkökulman tehtävissä tai laajentaa osaamistani eri substanssiin. Nykyisen substanssin kanssa on moniakin tahoja, joiden näkökulmasta olisi todella mielenkiintoista nähdä asian etenemistä. Kolmannenkin suunnan haluan kuitenkin pitää koko elämäni auki. Se on sitä jotain ihan muuta, kuin mihin olen kouluttautunut. Jokin luovempi ala. Se ovi saa olla auki aina.

 

2. Tunnista soveltuva pukukoodi

Tämä oli jo helpompaa. Millainen on nykyisen työympäristöni pukukoodi? Mikä on se sanaton minimi ja maksimi, joiden rajoissa pukeutua pitää? Liikun asiantuntijatehtävissä, korkeidenkin tehtävien ympärillä, ja siellä haluan myös pysyä. Asiantuntijuuteni vahvistaminen ei tarkoita tyylistä tai persoonasta tinkimistä, oikeastaan päinvastoin. Huoliteltu siisteys on minulle ensisijaisen tärkeää, mutta jonkin pitäisi jäädä mieleenkin. En halua uppoutua seinään, eikä roolini mielestäni sitä vaadikaan. Ei nyt eikä tulevaisuudessakaan.

Pukukoodin määrittelin kolmen eri tilanteen kautta:

 • Hallituksen kokous / ministerin tapaaminen: kovimmat kaulassa
 • Tapaamisia omassa talossa ulkopuolisten kanssa: business as usual
 • Päivä toimistolla ilman tapaamisia: siisti, vaikka mihin singottaisiin
  (Aina voi nimittäin tulla ennalta arvaamaton äkkitilanne kahden ensimmäisen kohdan tilanteisiin!)

Univormut muodostuivat näistä itse asiassa uskomattoman helposti. Näissä kuvissa niistä jo yksi. Palataan niihin tarkemmin seuraavaksi!

 

psst. edit: Ulla oli juuri päivittänyt pukukoodin tunnistamiseksi postauksen Urapukeutuja.fi -blogiinsa. Siinä on jo valmiiksi tunnistettu eri työnkuvien pukukoodeja. Omani on varmastikin business casual. Sen sisällä voin omassa tehtävässäni tunnistaa nuo kolme yllä mainitsemaani minimiä ja maksimia, jotka päivän työasuni määrittelevät!

 

outfitjan-19

outfitjan-6

outfitjan-3

outfitjan-16

outfitjan-11

outfitjan-4

H&M skirt, coat & earrings
Cos knit
& Other Stories shoes
Furla & Louis Vuitton bags
Filippa K scarf

6 comments so far.

6 responses to “Urapukeutuja: tavoitteeni ja pukukoodini”

 1. Ulla says:

  Hei Eveliina!
  Kommentoisin tuota oman urahaaveiden/-tavoitteiden määrittelyä. Olet todella hyvä esimerkki siitä, että vaikka työpykeutuminen on välillä hyvinkin vaativaa, töihin voi pukeutua yhtä aikaa asianmukaisesti, kauniisti että omaa persoonallisuutta unohtamatta. Luova puolesi näkyy viehättävällä tavalla etenkin asukokonaisuuksiesi väriharmoniassa.

 2. Nämä on mielenkiintoisia postauksia, siis se edellinen ja tämä! Pitäisi ehkä itsekin miettiä tarkemmin jos se tekisi asioista hieman helpompaa 🙂 Repesin tolle ilmaisulle “siisti vaikka minne singottaisiin” 😀

 3. Kirsi says:

  Syksyn Urapukeutuja-postauksesi herätti kyllä paljon ajatuksia (vaikken silloin ikinä päässytkään kommentoinnin ääreen, vaikka monesti piti). Paljon kiehtovia ajatuksia, ihan erityisesti tämä uniformujen miettiminen! Olen hieman ajatellut niitä myös omalta kohdaltani ja se on kyllä kiehtovaa! 🙂

  Omassa työpukeutumisessani koen kyllä ihan oikeasti suurta helppoutta, koska omassa työpaikassani sopivuuden rajat ovat hyvin, hyvin laajalla. Myöskin trendijutut toimivat omassa työpukeutumisessa oikein hyvin, eikä niitä tarvitse säästellä vain vapaa-ajalle. Kuten kirjoittelitkin, keskiössä on selvästi se, että ymmärtää oman työnsä ja omien tavoitteidensa raamit 🙂 jonkinlaiset ne kaikkialla ovat.. 🙂

  Mutta tänään mun piti tulla kommentoimaan tätä sun asua – se on nimittäin ihan täydellinen. Värien, muotojen ja materiaalien yhdistelmä on ihan täydellinen! Ihan oikeasti – oli pakko katsoa kuvat useamman kerran läpi ja ihailla.. Mun niin pitäisi taas ottaa susta mallia ja olla turvautumatta aina mustaan. Se on vaan liian helpoa!

  • Eveliina says:

   Hei voi vitsit, viime viikonloppuna jo piti, mutta viikko on ollut aivan tappava – jospa nyt saisin viimein univormupostauksen ulos! 😀 Ihana työpaikka, missä saa miettiä “mitä tahansa” päälleen! Toisaalta, tykkään nautin kyllä siitäkin, kun saa pukeutua formaalimmin – siinä on hyvää haastetta! Ja voi että kiitos hirveästi, mäkin tykkään tästä asusta tosi paljon! Tuo takki on ollut tämän talven paras juttu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN