Lorraine Motel in Memphis

IMG_9405

 

Tästä tulee harvinaisesti tällainen kevyesti semipoliittinen postaus nyt. Politikoin työkseni, mutta silti olen kauhean varovainen sanomaan omia mielipiteitäni. Nyt pitäisi aloittaa kunnolla, tässä työssä. Tämä postaus ei nyt siihen työhöni mitenkään liity, mutta pienenä johdantona. Sellainen uutinen nimittäin pysäytti muutama päivä sitten Hesarissa, että sopivasti kun oli luonnoksissa tällainen postaus, pakkohan se on nyt ilmoille lennättää. 

En ollut suunnitellut ennen Memphisiin tuloa juuri mitään ohjelmaa. Hotellin respasta kuultiin jokiristeilystä, ja varattiin se samalle illalle. Graceland nyt oli pakko. Siinä Gracelandin ja jokiristeilyn välissä oli aikaa, ja päädyttiin puolivahingossa Lorraine Moteliin. Olin nähnyt kyltin Civil Rights Museumista tien varressa ja lähdettiin etsimään sitä. Löydettiin vain vaatimaton motelli suoraan 60-luvulta. Hävettää myöntääkin, ettei poliittisen historian maisteri tiennyt minne oli tullut. Ihmeteltiin siinä aikamme kunnes tajuttiin seisovamme Martin Luther King Jr:n murhapaikalla. 

IMG_9408 IMG_9409

King oli saapunut Memphisiin luottohotellinsa vakihuoneeseen 306, tukeakseen kaupungin mustien työntekijöiden parempaa kohtelua vaatinutta lakkoa. Huhtikuun neljäntenä, 1968 hänet ammuttiin huoneensa edustan parveekkeelle. Surma lienee selvittämättä tänä päivänäkin. 

Memphisistä meidän reissullamme elokuussa 2014 jatkettiin matkaa St. Louisiin, josta varattiin vahingossa huone Fergusonin kaupunginosasta. Kaupungin valkoinen poliisi oli ampunut nuoren mustan miehen epäselvissä olosuhteissa. Mustan enemmistön kaupungissa poliiseista valtaosa on valkoisia. Fergusonissa oli päivää ennen meidän saapumistamme kehotettu pysymään sisätiloissa ilta-aikaan mellakoiden ja poliisin ja mielenosoittajien yhteenottojen vuoksi. 

Fergusonissa lensivät molotovin cocktailit, me saatiin hotelli St. Louisin toiselta laidalta ja lennettiin lopulta Suomeen, mutta Amerikka jäi mustavalkoiseksi. Koko maailma jäi. Kingin työ ei liki 50 vuoden päästä kuolemastaan ole lähelläkään päätöstään. 

Sitten olisi, kun tämä aihe ei enää olisi ruutia. Kun kaikille sallittaisiin erilaisuus, mutta tasa-arvoisuus. Kun jokaista kunnioitettaisiin mistään tekijästä riippumatta. Kun historia ja tausta, erilaisuus olisi aina rikkaus. Kun arvo ansaittaisiin syntymässä. Pelkän ihmisyyden vuoksi. Kun joku voisi olla musta ja toinen valkoinen ja kumpikin yhtä oikein. Yhtä ylpeitä, yhtä nöyriä, samanarvoisia, saman oikeuden ja kohtuuden edessä. 

IMG_9412 IMG_9413 IMG_9410

Se Hesarin uutinen. Se tiesi kertoa, että Coloradossa, Jeffersonin piirikunnan koululautakunnassa republikaanit ovat vieneet läpi tahtonsa historiankirjojen kirjoittamisesta uudelleen. Niissä pitäisi puhua Yhdysvaltain historiasta nätimmin. Pois Vietnamin sota, orjuus – ja Martin Luther King Jr. 

Tasa-arvotyö on St. Louisinkin tapahtumien todistamana alkutaipaleellaan, ja jo maa on menossa takapakkia! Mihin kasvavat amerikkalaiset lapset, elleivät tiedä orjuudesta ja Martin Luther Kingistä? Pohjoiskorealaiseen pimentoon ja puuvillaplantaaseille? Eivät ainakaan kohti Kingin unelmaa. Kärjistän tässä tietysti, uutinen koski vain pientä aluetta, ja vastustuskin on äänekästä. Silti koko päätös tuntuu absurdilta. Valikoivaa historiankirjoitus on ollut aina. Mutta tällaisilla päätöksillä pakitetaan pimentoon ja pahasti. 

IMG_9406

0 comments so far.

0 responses to “Lorraine Motel in Memphis”

 1. Anonymous says:

  Mua jaksaa aina järkyttää, miten helposti ihminen kohtelee epäinhimillisesti toista vain jonkun tietyn eroavaisuuden pohjalta: ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen… lista on loputon. Miksi juuri MINUN mielipiteideni ja ajatuksieni tulisi olla niin painavia ja oikeita, että niiden perusteella osa ihmisistä menettäisi oikeutensa ihmisyyteen ja tasa-arvoiseen kohteluun? Tämä näkyy Suomessakin tasa-arvoisesta avioliittolaista painittaessa: kun on kyse tasapuolisesta kohtelusta, minusta silloin ei enää puhuta mielipideasiasta. Jos et pidä homoudesta, hanki itsellesi siis vastakkaista sukupuolta oleva partneri ja asia on siltä erää käsitelty, mutta muiden oikeutta rakkauteen (…ja tässä tietysti painavaa on myös parin lailliset oikeudet avioparina) ei pitäisi sen takia pyrkiä rajaamaan.

  Saa nähdä, miten tilanne kehittyy Suomessakin. Mun silmään maahanmuuttokielteisyys on kasvanut entisestään, ainakin somea seuratessa eteen osuu aina useampi kirjoituksia siitä, että laitetaan nyt ne mamut takaisin kotimaahansa niih mitä v*ttua ne täältä hakee s**tana menisivät töihin. Surullista, en voi muuta sanoa.

  Hieno kirjoitus sinulta kaiken kaikkiaan. Ja kuten sekavahkosta kommentistani ehkä huomaa, ajatuksia herättävä.

 2. Iina says:

  Tästä postauksesta tuli mieleen yksi leffasuositus. Oletko nähnyt elokuvan Crash? Suosittelen lämpimästi. Elokuva kertoo ennakkoluuloista ja rasismista, siitä miten ulkoisten tekijöiden pohjalta luodaan mielikuva ihmisestä. Olen nähnyt leffan monta, monta kertaa, viimeksi tällä viikolla sairastellessa…

 3. Riikka says:

  Hyvä teksti, pistää mietityttämään. Seurailin noita Fergusonin tapahtumia kesällä itsekin, ja yritin ymmärtää syitä amerikkalaisten kavereiden kanssa juttelemalla. Mä voisin suositella elokuvaa Fruitvale Station, perustuu tositapahtumiin täällä San Franciscon Bay Arealla, missä asustelen tällä hetkellä. Valkoinen juna-aseman poliisi ampuu tummaihoisen miehen. Kiitos Iinalle tuosta leffasuosituksesta, pitää katsoa!

 4. Ninnumaaria says:

  Olet ihan oikeassa! Olen keskustellut tuosta avioliittoasiasta paljonkin poliitikkojen kanssa. Monella on alkuun paljon mielipiteitä vastustukseen, kunnes ihan lopulta tullaan aina siihen, että se on vain ja ainoastaan ideologinen ja moraalinen kysymys, ns. omantunnonkysymys. Ja siihen ei sitten tavallaan voi sanoa muuta kuin että olemme sitten eri mieltä asiasta. Mutta kyllä siihen ihan oikeasti vaikuttaakin voi, hyvällä keskustelulla ja ajatusten herättämisellä.

  Mutta kyllä, itse olen tästä asiasta todellakin samaa mieltä kanssasi, ja mitä tässä kirjoituksessakin hain – ihan jokainen oltava samanarvoinen, ja samalla tavalla kohdeltu. Kaikkialla.

  Kiitos 🙂 <3

 5. Ninnumaaria says:

  En ole nähnyt! Kiitos tosi paljon, täytyykin katsoa!

 6. Ninnumaaria says:

  Kiitos! Ja kiitos suosituksesta, ehdottomasti nämä menee katsomislistalle! 🙂 Terveisiä Kaliforniaan, oi!

 7. Anonymous says:

  Kiitos! Rohkea, mutta erittäin tarpeellinen aihe. Tykkään! 🙂

 8. Ninnumaaria says:

  Kiitos itsellesi kommentista <3 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN