USA Roadtrip – meidän budjetti

theusa-3
Roadtrip Yhdysvaltain halki on ollut mun unelma jo monta vuotta. Meidän molempien itseasiassa. Onhan se aika legendaarinenkin juttu. Siksi se onkin ehkä saanut jotenkin myyttisenkin leiman ainakin mun mielessä, ja kuvittelin sen olevan saavuttamaton. Usein saavuttamattomaan liittyy hinta. 
 
Ajatus alkoi leijua mielessä vuosi sitten koko ajan vaan enemmän, ja aloin ihan vaan alustavasti miettimään mitä tämä homma sitten ihan oikeasti mahtaisi maksaa, jos sen toteuttaisi. Eli kuinka monta vuotta pitäisi säästää. Haluaisin matkustaa nimittäin mahdollisimman usein, enkä kuitenkaan olisi valmis säästämään vaikka vuosia muiden matkojen kustannuksella yhteen matkaan. Siinä tapauksessa odottaisin isomman tilipussin aikoja, ja matkustaisin edullisemmin johonkin muualle. 
 
Löysin aika harvoja laskelmia tällaisesta matkasta, joten ajattelin että tästä voisi olla hyötyä jollekin muulle samaa miettivälle. Kun nimittäin lopulta pääsin loppusummaan, tajusin ettei se olekaan niin tavoittamaton, kuin olin ajatellut. Siitä alkoikin viimeinen suunnitteluvaihe ja hiominen, ja lopulta suunnitelma toteutui melkein eurolleen.
Ensinnäkin sanon, että tällaisen matkan voi toteuttaa todella, todella monella eri tavalla, ja liikkuvia osia joista valita edullisempaa tai hintavampaa, on paljon. Tämä on meidän reissu, ja olen tosi tyytyväinen siihen miten kaikki meni. En tekisi mitään toisin. 


Nimetön2

Kaikki lähtee ensinnäkin matkoista: mihin ja mistä lennät. Me lennettiin Chicagoon ja sieltä takaisin. Monet haluaa lentää paikkaan A, ajaa sieltä paikkaan B ja lentää paikasta B takaisin kotiin, tai lentää B:stä A:n kautta kotiin. Me ei haluttu ylimääräisiä lentoja, eikä auton vuokraan lisättyä one-way feetä, eli yhdensuuntaisen matkan lisämaksua, joka voi siis näin pitkällä matkalla olla satojakin dollareita, riippuen autosta ja vuokraamosta. 

Lisäksi peruslennot ilman kikkailuja voi saada todella edullisesti. Meille kävi näin iloisesti. Kun reitti oli jo alustavasti päätetty, Helsinki-Chicago -lennot oli 900-1200 euron hintaisia / henki. Koko matka meinasi kaatua siihen – ei millään maksettaisi niin paljon. Yhtenä päivänä kuitenkin eBookersilla hinta olikin 573 euroa / henki, menomatka suora Helsingistä Chicagoon, ja paluu lyhyellä välilaskulla New Yorkissa. Sen otin samantien. En edelleenkään osaa sanoa, mistä hinnan alhaisuus johtui, enkä osaa antaa vinkkejä milloin sellaista kannattaa kärkkyä. Pari viikkoa niitä epätoivoissani katsoin, myös muilta sivustoilta, mutta yhtenä päivänä ne sitten vain tuon hintaiset oli.

Periaate oli, että tonni lentoihin, saman verran autoon. Ja auton olisi oikein hyvin saanut sillä summalla. Mr. kuitenkin halusi astetta paremman auton, ja maksoi ylimenevän osan. Lopulta meillä oli auto, joka oikeasti olisi maksanut 1800 euroa tuolta ajalta, mutta saatiin se siis siksi, kun vuokraamossa ei ollut sitä meidän tilaaman kategorian autoa enää vapaana. Autoon otettiin vielä se 100 euron lisävakuutus paikan päällä. Se sisältyy tuohon 1400 euron kokonaissummaan. 

IMG_0211

Toinen perusperiaate oli, että hotelli saa maksaa 100 euroa / yö. Las Vegasin hotelli maksoi yli tuplasti sen, mutta toisaalta saatiin muistaakseni neljä yötä ilmaiseksi, ja muutama reilusti halvemmalla, noin 40-50 eurolla yö. Tämä oli siis mahdollista Hilton- ja Carlson -klubien pisteillä, joita meillä oli Hiltonilla yhteen puolikkaaseen yöhön, ja Carlsonilla kahteen ilmaiseen yöhön jo ennen matkaa valmiina. 

Majoituttiin siis vain näissä ketjuissa (viimeistä yötä lukuunottamatta), ja matkan aikana kertyneillä pisteillä saatiin noita ilmaisia öitä. Carlsonilla (eli Radissonin ketjulla) ei USA:ssa montaakaan hotellia ole, joten majoituttiin siellä missä niitä meidän matkalle aina osui: San Franciscossa ja Fort Worthissa. Hilton -ketjuunhan kuuluvat itse Hiltonien lisäksi edulliset tienvarsihotellit Hampton Innit, Garden Innit, Home 2 Suites, Doubletreet ym. Siispä tuo 100 euroa / yö toteutui täsmälleen, itse asiassa vähän ali. 

Kolmas suunnitelma oli, että päivässä menee noin 100 euroa kaikkeen muuhun. Sekin piti paikkaansa, jäi alikin. Me ei panostettu tällä matkalla ruokaan kuin pari kertaa. Siispä, kyllä, tuli syötyä paljon pikaruokaa, jota sitäkin kyllä nykyään saa vähän terveellisempinä versioina. Ja Amerikassa vaihtoehtoja paikoille on todella paljon enemmän kuin se Mäkki 🙂 Bensa on edelleen halpaa, mutta isolla autolla sitäkin kuluu tietysti vähän enemmän kuin pienellä autolla. Lisäksi meidän kilometrejä kertyi se 10 000, joten kyllä sitä bensaakin siinä meni. 

Kaiken kaikkiaan pysyttiin suunnitelmassa täysin. Ostostenkin summan olin itselleni budjetoinut, mutta se onkin sitten oma asia miten paljon siihen haluaa rahaa laittaa. Sen vain sanon, että jonkun verran haluat – ostosmahdollisuudet kun on huimat, ja perillä voisi harmittaa, ellei siihen olisi lainkaan mahdollisuutta. Ja kuten sanottua, matkan olisi voinut toteuttaa oikein huomattavastikin edullisemmin, mutta meidän valinta oli tämä. 

Jos haluatte kurkata muiden budjetteihin, ainakin Nelliina on kirjoittanut heidän Route 66 -roadtripin budjetistaan, ja monesta muustakin USA:n matkustajan raha-asiasta tosi mielenkiintoisesti ja hauskasti täällä. Allekirjoitan kaikki hänen vinkkinsä esim. majoituksesta ja syömisestä! Heidän matkansa oli suunnilleen saman pituinen, mutta paljon edullisempi. He toteuttivat sen juurikin yhteen suuntaan ajaen, ja toisesta paikasta kotiin lentäen. Heillä oli myöskin edullisempi ja pienempi auto, ja käsittääkseni yöpyivät edullisemmissa paikoissa. Toiseksi, Linda on kirjoitellut heidän USA:n matkansa budjetista täällä. Heidän matkansa oli hieman erilainen, eikä sisältänyt niin paljon ajoa. 

Matkalla pysyttiin budjetissa pitkälti myös siksi, että laitoin kaiken ylös joka ilta. Mulla on jok’ikinen kuitti tallessa suklaapatukkaostoksista lähtien, ja pyysin kuitin myös joka paikasta, ellei sitä muistettu antaa. Silti ei tingitty mistään, siis jätetty menemättä vaikkapa jonnekin nähtävyyksiin hinnan vuoksi, tai syömättä paremmin. Kirjanpito matkan päällä oli tosi hyvä idea.

Ja tuo kuva – siinä on hyvin kirjaimellisesti kaikki mitä dollareista jäljelle jäi 😉 

 

0 comments so far.

0 responses to “USA Roadtrip – meidän budjetti”

 1. Anonymous says:

  Tämä(kin) postaus kyllä saa haaveilemaan! (: Mitä luulet, selviäisikö road tripillä ilman nettiä, vai pitääkö olla oma älypuhelin, tabletti tai läppäri mukana?

 2. Ninnumaaria says:

  Matkakuume on kyllä pahin! 🙂
  Hmm, kyllä varmasti siis selviäisi toki, mutta ottaisin kyllä jonkun välineen mukaan. Mehän ei siis matkan päällä, esim. autossa käytetty nettiä ollenkaan, siis omista puhelimista nettiyhteys katki, ettei maksa hurjana. Käytettiin vain wi-fiä, hotellissa ja joskus matkalla ravintoloissa. (Kaikissa McDonald'seissa, Starbuckseissa ja monissa muissakin ketjupaikoissa on ilmainen wi-fi). Kaikkein eniten tällä matkalla nettiä tarvitsee seuraavien öiden hotellivarauksiin, ja tekemisen suunnitteluun: nähtävyyksien ja paikkojen googlaamiseen ym. Tokihan tämän voi hoitaa perinteisillä matkakirjoilla etukäteen, ja hotellit varata joko edellisen hotellin aulakoneista, tai ihan vaan ajaa illalla johonkin hotellin ovelle kyselemään vapaita huoneita. Varmasti vapaata löytyy, mutta hintoja siinä on hankalampi verrata.

 3. Anonymous says:

  Okei, kiitos paljon (: Itse olen niin muinainen tavoiltani etten käytä mitään laitteita missä netti olisi aina mukana, niin siksi mietin. Tuohan se tietynlaista turvallisuutta jos on nettiyhteys. Mutta varmaan siis joku ei-niin-kätevä vanha läppäri tms. menee myös jos wi-fi on kerta noin yleinen (:

 4. Ninnumaaria says:

  Joo kyllä! Sitä on vaan niin tottunut siihen netistä kaiken katsomiseen, että itse en osaisi olla ilman, mutta kyllä se tosiaankin varmaan onnistuisi 🙂 Mutta jos vaan joku kevyt laite mukaan otettavaksi on, kannattaa se ehkä ottaa. Jos ottaa vain yhden, tabletti lienee paras – tarpeeksi iso näyttö, mutta silti kevyt ja pieni. Meillähän kulkee koko arsenaali – minun tai joskus jopa molempien läppärit, iPad ja kaksi älypuhelinta – koukussa mikä koukussa! 😀

 5. Sara says:

  Kattava postaus, kiitos siitä! 🙂 Meillä on ollut haaveissa jo hieman pidemmän aikaan myös tuollainen USA roadtrip ja poikaystävä kavereineen kaavaili sellaista meille jo ensi kesäksi. Meillä vain on tulossa aika pian häät ja muitakin säästämisenkohteita on aika paljon, joten luulen, että roadtrip saa vielä hieman odotella. Jenkeissä on onneksi se hyvä puoli, että ruoka ja bensa on halvempaa, joten se antaa onneksi hieman pelivaraa ja mahdollisuutta panostaa reissulla muihinkin juttuihin. 🙂

 6. Ninnumaaria says:

  Kiitos, hienoa! 🙂 Kiva jos on hyötyä! Ja tosiaan totta tuo, kuten mekin tehtiin, paljon on säästövaraa juurikin ruuassa, auton valinnassa ja bensan suhteen – ja edullisemmin pääsee! Oi onnea, teillä häät edessä! Ihanaa, tämä sietää pari vuotta odottaakin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


© Eveliinalivin. BLOG DESIGN BY KOTRYNA BASS DESIGN